Приправници у Пореској управаи РС запошљавани без конкурса

Маријана Миљић
Приправници у Пореској управаи РС запошљавани без конкурса

Бањалука - Пореска управа РС ангажовала је лани без конкурса осам приправника, а обавезе ове институције на крају 2015. износиле су 8,01 милион марака, што је за 42 одсто више у односу на претходну годину.

На те пропусте указала је Главна служба за ревизију јавног сектора РС због чега је Пореској управи дала мишљење са резервом за финансијске извјештаје. Ревизори су навели да је ПУРС у 2015. години ангажовао 29 приправника и 78 волонтера.

- За пријем осам приправника није спроведена конкурсна процедура, што није у складу са законом - наведено је у ревизорском извјештају.

Од укупног износа краткорочних обавеза, односно 5,9 милиона КМ, нешто више од три милиона није плаћено до краја фебруара ове године.

- Краткорочне обавезе повећане су за 2,5 милиона - наведено је у извјештају и додато да су краткорочна разграничења исказана у износу од 1,87 милиона, а дугорочне обавезе од 245.000 КМ.

Ревизори су навели и да спорна потраживања ПУРС-а износе 456,26 милиона КМ и да су повећана за 6,7 одсто у односу на годину раније.

- На спорна потраживања Фонда солидарности односи се 1,02 милиона, а на потраживања за порезе, доприносе и остале непореске приходе РС 455,24 милиона КМ - наведено је у извјештају.

Ревизори су указали и да је блокирано 2,26 милиона КМ које ПУРС има у Банци Српске.

Директор Пореске управе Зора Видовић појашњава да су приправници који су запослени без конкурса дјеца погинулих бораца.

- Та лица су прво волонтирала у ПУРС-у, а након тога смо их ангажовали као приправнике - рекла је Видовићева.

Она је навела да се велики износ неизмирених краткорочних обавеза на које су ревизори указали односи на трошкове рада ПУРС-а који се плаћају из буџета РС.

Рефундација

Главна служба за ревизију јавног сектора РС навела је да Пореска управа није извршила корекцију потраживања за рефундације од Фонда за дјечију заштиту РС у износу од 49.883 и Завода за запошљавање од 860 КМ. Због тога су на крају године потцијењени обрачунски расходи за наведени износ, а прецијењена краткорочна потраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана