Приоритет Министарства заштита од поплава у Семберији

Љиљана Алексић
Приоритет Министарства заштита од поплава у Семберији

Бијељина - Тендер за наставак уређења корита ријеке Јање у Семберији биће расписан наредне седмице, речено је у петак након састанка министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића и градоначелника Бијељине Миће Мићића.

Пашалић је у Бијељини рекао да постоје кашњења када је у питању почетак изградње дринског насипа и да је неопходно максимално ангажовање јер је ријеч о осјетљивом подручју које је тешко страдало у поплавама 2010. и 2014. године.

Пашалић је рекао да ће наставак уређења корита Јање у дужини од 1,8 километара и вриједности око пет милиона КМ бити финансиран из средстава Свјетске банке и најавио да ће у наредном периоду често бити присутан у Семберији јер је ова регија једно од најважнијих пољопривредних подручја у Српској.

- Разговарали смо о заштити од поплава, као и о току разговора са мјештанима у вези с изузимањем земљишта - појаснио је Пашалић. Према његовим ријечима, мјештани ће бити задовољни без обзира на то да ли ће бити ријеч о експропријацији или замјени земљишта за дрински насип, чија ће дужина износити око 34 километра, а вриједност радова је око 21 милион марака. Пашалић је навео да је са Мићићем разговарао и о пројекту наводњавања у селу Црњелово јер се кренуло са реализацијом великог пројекта којим ће бити захваћено око 8.000 хектара.

- У првој фази тај пројекат ће обезбиједити систем за наводњавање око 400 хектара, са процијењеном вриједности око 3,8 милиона КМ, а обавеза Градске управе је 15 одсто од овог износа - рекао је Пашалић, напомињући да до 15. фебруара траје јавни позив, а у марту се очекује почетак радова.

Мићић је навео да треба наставити разговоре са мјештанима Јање у вези с експропријацијом када је ријеч о пројекту уређења корита ријеке Јање, а посебно изградње дринског насипа. Мићић је навео да је за почетак изградње тог насипа потребно експроприсати 126 парцела од ушћа ријеке Јање до ушћа канала Дашница, односно 15 хектара земљишта.

- Обезбиједили смо дио средстава за експропријацију, а договорено је да упоредо с тим урадимо и обалоутврде у том дијелу ријеке Дрине - рекао је Мићић.

Савски насип

Борис Пашалић је у петак у Бијељини изјавио да се може очекивати да ће у наредне двије године потпуно бити реконструисан савски насип на територији РС.

Он је након првог радног састанка са директором “Вода Српске” Миланом Кикићем рекао да је посебна пажња на састанку била посвећена реализацији пројекта хитних мјера заштите од поплава, чија је вриједност око 100 милиона КМ.

- До сада је реализовано око 50 пројеката чија је вриједност око 60 милиона КМ и ми ћемо у наредних неколико година завршити те активности, процјена је у наредне двије године - рекао је Пашалић и додао да се на томе неће стати и да су већ у току разговори са потенцијалним партнерима о новим пројектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана