Primopredaja aktivnosti deminiranja u Petrovu i Lukavcu

Agencije
Primopredaja aktivnosti deminiranja u Petrovu i Lukavcu

Petrovo - U opštinama Lukavac u Federaciji BiH i Petrovo u Republici Srpskoj danas je obavljena završna primopredaja aktivnosti deminiranja kojoj je prisustvovao ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki.

U 2011. godini Vlada Japana je donirala 350.000 evra za deminiranje i tehničko izviđanje u opšinama Lukavac i Petrovo u kojima je očišćena površina od 383.000 metara kvadratnih.

Jamazaki je izjavio Srni da su mu predstavnici ovih opština rekli da je ovo područje još među najzagađenijima, jer je u proteklom ratu bilo na liniji razgraničenja.

"Nadam se da će Vlada Japana i u budućnosti nastaviti da podržava projekte deminiranja i da će doprinijeti procesu pomirenja u BiH," rekao je ambasador Japana.

Pomoćnik načelnika opštine Lukavac Amir Sejdinović istakao je da su projekti deminiranja značajni za pet opština u dolini Spreče i da će pomoći da život ljudi na ovom špodručju bude mnogo kvalitetniji.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković ocijenio je da situacija još nije dobra i da ova opština ima problema sa minama pored korita rijeke Spreče i u visinskim dijelovima, na granici sa federalnom opštinom Lukavac.

Posredstvom Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina, u BiH je realizovano više od 178.000.000 dolara donatorskih sredstava i očišćeno je više od 67.000.000 metara kvadratnih minskih polja.

Rukovodilac Kancelarije ovog fonda u BiH Gregor Sančanin izjavio je da za sada postoji nacionalni nacrt uklanjanja mina u BiH do 2019. godine i da će ova organizacija pomoći taj proices zajedno sa donatorima.

Stručni saradnik za lokalni ekološki razvoj u opštini Petrovo Vlado Simić precizirao je da je ukupna površina miniranog prostora u opštini Petrovo preko 2.000.000 metara kvadratnih i da predstavljaju ograničavajući faktor za razvoj privrede, poljoprivrede i turizma, ali i opasnost za građane.

Za protivminske akcije i pomoć žrtvama mina, Japan je od 1998. godine u BiH donirao 13.000.000 evra. Od 2010. do 2012. godine Japan je finansirao čišćenje mina sa oko 1.000.000 metara kvadratnih u opštinama Gračanica, Petrovo, Lukavac, Velika Kladuša i Bihać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana