Приказан филм Радован – повик иза зидова тамнице

Срна
Приказан филм Радован – повик иза зидова тамнице

Након пројекције за новинаре у Мећавнику, а потом и у Андрићграду, Елчић је рекао да је најтежа одлука била радити филм, јер, како је рекао, само луд човјек је могао ући у такву причу због великих одговорности и обавеза.

"То је одговорност због човјека који је тамо, одговорност због његове породице, одговорност за народ, за оне који га воле и оне који га мрзе. Када сам написао синопсис, послао сам господину Караџићу и добио одобрење за филм, а ниједну примједбу или сугестију нисам добио од њега", истакао је Елчић.


Према његовим ријечима, идеја овог филма је била да покуша да у 90 минута гледаоце "смјести и одведе на кафу код Караџића у Хаг".

"Ако послије тога, када се вратимо, остане каменчић у ципели, то ће значити да сам постигао циљ. Први пут данас сам погледао филм, тешко га је гледати и мислим да га нећу гледати на премијери која ће бити одржана у београдском Сава центру", рекао је Елчић.

Он је нагласио да су Караџића многи звали да питају какав ће бити филм, а да им је он одговорио да их то не треба занимати, јер ни он то не зна, иако се о њему ради, али има повјерење у људе који раде филм.

"Постојала је жеља да филм урадимо до овог времена због жалбеног поступка, јер послије пресуде можда не би имао ову снагу коју сада има", додао је Елчић.

Елчић је рекао да је цијела екипа уложила велики труд, да је филм започет у јануару и да је било веома тешко у сваком смислу направити филм до данас.

Он каже да је снимљено много различитих објеката, локација, прочитане су хиљаде страница, а велика помоћ била је од правног заступника Марка Сладојевића, који је помогао много у материјалима за одбрану.

"Био сам свјестан да ћу имати више проблема него било какве користи. Тај терет човјек мора носити са собом као крст", нагласио је Елчић.

Сценариста Драган Вујичић рекао је да је велика част радити овај филм.

"Ми смо мислили да ће филм бити добар, али он је више него одличан. Сви смо ми савременици овог времена, познајемо предсједника Радована Караџића, он је у затвору, а ми нисмо и ово је дио који ми њему дугујемо", додао је Вујичић.

Филм је рађен у продукцији Удружења "Част отаџбине" из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана