Приједорчанка најбоља међу 96.000 студената у Бечу

avaz.ba
Приједорчанка најбоља међу 96.000 студената у Бечу

Млада Приједорчанка Ања Вујаковић званично је најбољи студент Универзитета у Бечу.

Ања је титулу понијела међу 96.000 студената престижног универзитета, а до ње је дошла с просјеком оцјена 10.

Млада Приједорчанка течно говори енглески, њемачки и шпански језик, а у току је и савладавање француског.

Двадесетпетогодишња Ања школовање је након студија романистике завршених у Бечу наставила на престижној Дипломатској академији, најцјењенијој и најстаријој институцији овакве врсте у свијету, пише "Аваз.ба". 

Приоритетан избор била је музика, међутим, закључила је да професионално бављење музиком захтијева огромну жртву, сате и сате вјежбања, болна леђа, сколиозу, много суза и константно суочавање с незаинтересованошћу јавности за класичну музику. Због тога је одлучила да заврши романистику.

"Музика има много потенцијала да позитивно обогати једно друштво, али тренутно, у свијету у којем живимо, класична музика се све мање цијени, што значи да један музичар, нажалост, и поред све своје воље, просто није у позицији да значајно допринесе друштву. То је оно што ми је фалило, јер увијек сам сањала да оставим неки позитиван траг иза себе, да људима учиним живот бољим. То је једино што би ме стварно испунило. Имала сам осјећај да имам потенцијал да успијем у томе, само када бих имала прилику", казала је Ања за "Кlix.ba".

Ова дјевојка вјерује да ће је диплома на Дипломатској академији у будућности одвести до позиције с које ће моћи да промијени свијет.

"То је најстарија дипломатска образовна институција на свијету, с веома богатом традицијом, угледним професорима, модерним програмом и веома блиским контактом са свим међународним организацијама у Бечу и Бриселу, чији студенти често постану амбасадори, предсједници влада или држава. Студентско тијело је такође веома импресивно: пронађе се и који студент са Станфорда или Харварда", рекла је Ања.

Када је кренула на ово животно путовање, Ања је знала да уколико хоће да се издвоји у мноштву студената, осим труда и рада мора да се потпуно посвети факултету.

"То значи да ни у једном моменту не смијете почети да калкулишете, да ли да припремим овај додатни текст за сутрашње предавање или не? Да ли да научим овај параграф иако највјероватније неће бити на испиту? Одговор је увијек да. Нико није савршен, али ако очекујете од себе деведесет посто, онда немате шансе да икада достигнете сто посто. Значи увијек стријемити ка перфекцији", рекла је Ања.

Неизоставно је било питање да ли ће се по завршетку студија вратити у Босну и Херцеговину или ће срећу потражити у земљама Европске уније зависи од пословних понуда које ће добити на крају студија.

"Ако бих у својој држави добила пристојну понуду, која не мора бити боља од неке понуде у иностранству, и ако би то било у области за коју сам се школовала, вратила бих се радо. Вјерујем да са четири страна језика и дипломатским образовањем могу само позитивно допринијети имиџу наше државе у свијету. Сан би ми био да једног дана представљам Босну и Херцеговину у Уједињеним нацијама или да будем амбасадор било гдје у свијету", рекла је Ања "Клиџу" и додала како у будућности нема жељу да се скраси на једном мјесту боравка.

Ања наглашава да јој родни Приједор много недостаје јер маму и баку виђа само неколико пута годишње. Пут је, како каже, дуг, чак десет сати вожње, а и не постоји много линија Приједор - Беч. Додала је и да је у Беч отишла очекујући пријатељскију атмосферу.

"Требало ми је доста времена да се навикнем на чињеницу да сам ја овдје грађанин другог реда, непожељни странац и да ћу за све морати да се борим десет пута више него било који Аустријанац. То ми је у неку руку била и мотивација. Морала сам да докажем самој себи да могу успјети, упркос томе што сам десет корака иза свакога, само због земље поријекла", рекла је Ања и додала како је стекла једног пријатеља за све вријеме колико студира у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана