Пријатељи прикупљају новац да превезу тијело Бањалучанина из Канаде

nezavisne.com
Пријатељи прикупљају новац да превезу тијело Бањалучанина из Канаде

Ванкувер, Бањалука - Душко Шурлан, тридесеттрогодишњи Бањалучанин, преминуо је у Канади прије седам дана, а његова најближа родбина и пријатељи путем акције на интернету прикупљају новац како би био организован превоз његовог тијела из Канаде и сахрањен у родном граду.

"Трагичне неочекиване околности одузеле су му живот, једноставно му је срце отказало. Како Душко нема породицу или рођаке овдје у Ванкуверу, у договору са његовим братом одлучили смо да његово тијело транспортујемо назад за Бањалуку. Није радио пуно радно вријеме и није ништа оставио иза себе", навела је Милица Спасојевић-Супар, његова пријатељица из Ванкувера и иницијатор акције.

На веб-страници "GoFundMe", америчкој бесплатној платформи за прикупљање средстава, Милица је покренула акцију прикупљања новца, на коју се до сада одазвало 59 људи и прикупљено је 5.480 долара.

Спасојевић-Ступарова рекла је за "Независне" да је потребна сума већ скоро сакупљена јер је и Душков брат, Бошко Шурлан, у Њемачкој прикупио око 7.000 долара. Још се не зна тачан датум сахране.

"Ја сам средила сву папирологију са бх. амбасадом у Отави и требало би наредних дана да договорим и потпишем уговор о његовом транспорту с погребним друштвом. План је да га авионом превезу до Загреба, гдје ће бањалучко друштво за погребне услуге преузети тијело. Душко ће бити сахрањен на гробљу у Лазареву у Бањалуци", каже Милица, додајући да ће процедура превоза тијела дуго трајати.

Душко је дошао у Ванкувер прије девет мјесеци да би свој живот наставио у Канади, но сплет околности му то није дозволио и он је преминуо.

И његови познаници и комшије из Бањалуке основали су Фацебоок групу за прикупљање новца да би помогли породици.

У кафе-бару "Мачак" у Кумсалама (иза зграде "Витаминке") поставили су кутију на којој је назначен Душков надимак Дука,  те замолили за новчану помоћ.

Милан Р., његов познаник из Бањалуке, наводи да није ни знао да је Душко тренутно у Канади.

"Познавали смо се од основне школе. Тада је живио у Кумсалама у Бањалуци. Као дијете је остао без оба родитеља. Када је имао свега осам година, отац му је такође умро у Канади, а мајка овдје недуго затим. Живот га није мазио, а он му се смијао у лице. Заправо, Дулета, поред свих проблема које је имао, ријетко сте могли видјети а да није насмијан. Брат му са својом породицом живи у Њемачкој, а захваљујући оцу добио је канадско држављанство. Одлазио је и у Њемачку и у Канаду повремено да ради, али се тамо није могао скрасити. Сигуран живот увијек је радије мијењао за друштво и град гдје је одрастао и коме се враћао. Његова жеља сигурно не би била да остави кости у туђини", прича Милан.

Душкови бројни пријатељи се опраштају потресним порукама путем његовог Facebook профила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана