Приходи UIO BiH већи од двије милијарде КМ

Агенције
Приходи UIO BiH већи од двије милијарде КМ

Бањалука - Приходи од индиректних пореза за пет мјесеци ове године износили су 2,939 милијарди КМ и већи су за 250 милиона КМ или 9,3 одсто у односу на исти период прошле године, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Управа је у мају прикупила 650 милиона КМ индиректних пореза, што је за 73 милиона КМ више у односу на мај 2017. године.


Са више од 80 одсто средстава које је прикупио УИО финансирају се сви нивои власти у БиХ.

Након поврата ПДВ-а пореским обвезницима у износу од 554 милиона КМ, нето прикупљени приходи који су отишли у расподјелу корисницима /БиХ, ентитети и Брчко дистрикт/ износили су 2,388 милијарди КМ и већи су за 200 милиона КМ или за 9,1 одсто у односу на приходе које су са јединственог рачуна корисници добили у истом периоду лани.

За финансирање институција на нивоу БиХ у пет мјесеци ове године распоређен је износ од 306 милиона КМ, Федерација БиХ добила је 1,272 милијарди КМ, Република Српска 637 милиона КМ и Брчко дистрикт 71 милион КМ.

По основу посебне путарине за изградњу аутопутева /0,10 КМ/, која се наплаћивала у јануару, ФБиХ је добила додатних 6,5 милиона КМ, Република Српска 4,3 милиона КМ и Брчко дистрикт 0,2 милиона КМ.

Из УИО подсјећају да од почетка фебруара, од када су у примјени измјене и допуне Закона о акцизма у БиХ и од када се наплаћује посебна путарина у износу од 0,25 КМ по литри деривата који се прода на тржишту БиХ, отворен је посебан подрачун јединственог рачуна на којем се тренутно налази 97 милиона КМ намијенских средстава за изградњу аутопутева и за изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ.

Ово су средства прикупљена у фебруару, марту и априлу, а ускоро ће се додати и приходи прикупљени у мају ове године, те се очекује износ већи од 120 милиона КМ.

Расподјела прихода од посебне путарине за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ, УИО ће извршити након што Управни одбор доснесе одлуку о коефицијентима за расподјелу ових прихода корисницима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана