Приградске основне школе полупразне

nezavisne.com
Приградске основне школе полупразне

Бањалука - Приградске основне школе због малог броја ђака сваке године суочавају се са вишком учионица, које у већини случајева стоје неискориштене, што није случај са градским основним школама, чији су капацитети у потпуности испуњени.

Објекат Основне школе "Мирослав Антић", у насељу Бистрица, коју тренутно  похађа 74 ученика, изграђен је давне 1970. године  на  2.000 метара квадратних, а због малог броја ученика данас се поједини кабинети  више не користе за рад.

Зоран Шмуговић, директор ОШ "Мирослав Антић" у насељу Бистрица, казао је да би слободне учионице могле бити уступљене за рад Савјета мјесне заједнице Бистрица.

"Просторије МЗ у Бистрици су у лошем стању, мислили смо писати допис Градској управи како бисмо уступили кабинет историје и географије за потребе рада МЗ јер се он више не користи за наставу", казао је Шмуговић.

Он је додао да је прије неколико мјесеци  Савјет мјесне заједнице Борковићи упутио захтјев Школском одбору ове школе да празне учионице подручног  школског објекта "Мирослав Антић" у насељу Борковићи буде уступљен за отварање  вртића.

Драган Кременовић, предсједник МЗ Борковићи, казао је да је Школски одбор ОШ "Мирослав Антић" одобрио да се двије слободне учионице уступе за отварање вртића.

"У току су преговори са Градском управом. За сада имамо око 20 родитеља који су заинтересовани за отварање вртића. МЗ Борковићи је велика и броји  око 2.750 становника.  Планирали смо да у вртић иду и дјеца из других околних МЗ као што су Бронзани Мајдан, Бистрица, Јошикова Вода. Надамо се да ће ова идеја бити  оправдана", казао је  Кременовић.

Централна школа "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу и подручна  у  Бочцу располажу великим капацитетом слободног простора, за који не влада интересовање.

"Отварање обданишта у слободним учионицама свакако би било добра идеја, дјеца би на наставу долазила припремљена, али нажалост, због  малог броја уписаних првачића, који биљежимо сваке године, нема заинтересованих странака којима бисмо могли издавати слободни учионички простор као ни фискултурну салу", казала је Рајка Чајић, директорица ОШ  "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу.

Ситуација ништа није боља ни у ОШ "Петар Кочић" у Колима, као ни у њеним  двјема  подручним јединицама  у Стричићима и Павићима, које располажу великим слободним просторима, за које не влада интересовање.

Најбројнија школа у граду

Школа са највише ђака у граду  - ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици - биће проширена са 10 нових учионица и фискултурном салом, јер је премала за 1.750 ђака.

Због недостатка учионица родитељи су почетком школске године добили обавјештење да ће дјеца морати наставу похађати у три смјене, тако да им настава траје до 19.30.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана