Preventivni pregled spasava život

Srna
Preventivni pregled spasava život

Banjaluka - Povišen krvni pritisak, nivo šećera i masnoće u krvi, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost i nepravilna ishrana su faktori na koje se može uticati i smanjiti nastanak moždanog udara za 60 do 80 odsto.

Rekao je to predsjednik Udruženja neurologa RS i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Siniša Miljković tokom jučerašnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, povodom kojeg su ljekari i medicinsko osoblje UKC RS na Trgu Krajine u Banjaluci besplatno mjerili krvni pritisak, nivo šećera u krvi, radili skrining na postojanje nepravilnog srčanog rada, te dijelili letke o simptomima moždanog udara i načinima njegove prevencije.

- Mi smo jedna od zemalja sa najvećim brojem moždanih udara, sa oko 4.500 novih udara godišnje - istakao je Miljković.

V.d. generalnog direktora UKC RS Vlado Đajić istakao je potrebu da se što više ukazuje na opasnosti koje nosi moždani udar kako bi što više građana odlučilo da obavi preventivni pregled krvnih sudova vrata i glave.

- Rukovodstvo UKC-a Srpske ulaže maksimalne napore za prevenciju svih oboljenja i uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih procedura. Svake godine sprovodimo i projekte besplatnih pregleda građana RS koji se realizuju uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika - napomenuo je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana