Преваре путем интернет куп овине: Телефон отпоран на ударце пукао као сијалица

nezavisne.com
Преваре путем интернет куп овине: Телефон отпоран на ударце пукао као сијалица

Бањалука - Интернет, осим што се показао као глобални феномен у комуникацији, показао се идеалним и за разне преваре, посебно приликом куповине, а мета су често и бх. грађани, па је један Дубичанин наручио пристојан телефон, а умјесто њега добио лош, који се разбио у парампарчад.

Горан Ходак из Козарске Дубице наручио је телефон на страници Spider Shop, која ради преко Facebookа.

"То је био модел Ландровер. Спецификације које су они навели између осталог су камера од осам мегапиксела те да је отпоран на ударце и на воду. Преузео сам пакет, платио, али када сам отворио, сачекао ме шок. Упутство је било само на кинеском, а камера од три мегапиксела", казао је Ходак.

Тај телефон наручио је само зато што је писало да је отпоран на ударце и воду те је одлучио то да испроба.

"Узмем телефон у руку и испустим га на земљу са око пола метра. Раставио се у 1.000 комада, екран пуче, више и не ради", прича Ходак.

Након тога Ходак је контактирао с људима од којих је купио телефон, али једино што је добио је коначна потврда да је насамарен.

"Пукао је дисплеј, спецификације не одговарају. Да би ми они рекли, ако није у транспорту пукао екран, њих не занима. А о гаранцији и рачуну нећу ни да причам", каже он.

Чим је рекао да ће се обратити надлежнима, блокиран је од стране администратора странице.

Новинар "Независних" контактирао је поменуту страницу, представљајући се као потенцијални купац баш овог модела. Током разговора су рекли да је гаранција годину дана, да је телефон отпоран на ударце, да са једним пуњењем батерија може да траје мјесец дана и да је камера осам мегапиксела.

Ходак није усамљен случај који је доживио непријатност приликом интернет куповине. Тако нам Г.Ђ., Бањалучанка, прича да је умјесто да замирише на добар парфем, доживјела превару.

"Иначе сам неповјерљива када је наручивање преко интернета у питању, али страница на којој сам наручила је имала на стотине позитивних коментара, критика и оцјена. Парфем је од 100 милилитара и коштао је 90 КМ. Када сам послије неколико дана добила парфем тестер, флашица је била оригинална, али течност унутра је смрдјела", казала је ова Бањалучанка.

Прије него што се и пожалила администратору странице, блокирана је. Након тога њен супруг и сестра су такође оставили негативан коментар на страници, коментари су обрисани, а они такође исти час блокирани.

У Удружењу ДОН Приједор кажу да је БиХ и даље незаштићено тржиште, тако да грађани не би требало да наручују онлајн или треба да буду веома опрезни.

"Такве ствари дешавају се стално, ми свакодневно добијамо притужбе. Ових дана видјели смо да се и лијекови продају на тај начин преко интернета, што је још опасније. Надлежни морају више да поведу рачуна о контролама", казала је Муриса Марић, извршни директор Удружења.

И полиција упозорава

Из Полицијске управе Бањалука кажу да су у претходном периоду имали случајеве гдје су грађани пријављивали да одређена лица траже да им се уплати новац на име лажне фирме која посредује у запошљавању у иностранству.

Било је, кажу, и других превара.

"Грађани су пријављивали да су довођени у заблуду и преварени на начин да су са лицима путем писаних и електронских огласа, најчешће путем пик.ба, договарали замјену или куповину техничке робе, мобилних телефона, фотоапарата и сл., којима би посредством сервиса за слање новца или средствима саобраћаја слали новац или договорену замјенску робу, а у договореном временском року не би добијали купљени или замјенски предмет", казала је Марија Маркановић, портпарол ПУ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана