Преварант ојадио још 17 предузећа

Небојша Томашевић
Преварант ојадио још 17 предузећа

Бањалука - Директор сарајевске фирме “С-лист” Александар Веселиновић (37) из Сарајева поново је пријављен тужилаштву због сумње да је наставио да се лажно представља и изнуђује новац и да је на тај начин више фирми са сједиштем у Бањалуци оштетио за око 48.000 КМ.

Полицијска управа Бањалука, наводећи његове иницијале, саопштила је да су против Веселиновића поднијели извјештај о кривичном дјелу Окружном тужилаштву Бањалука у којем га терете за пословну превару. То је друга пријава против њега због превара, које је починио представљајући се лажно као представник јавних предузећа “Службени гласник РС” и “Службени лист БиХ”.

- Против А. В. поднесен је извјештај Окружном тужилаштву Бањалука. На терет му је стављено да је починио 17 кривичних дјела пословне преваре на штету предузећа чије сједиште на подручју Бањалуке. Ова кривична дјела починио је од маја до новембра 2015. године - навели су у Полицијској управи Бањалука.

Извор близак истрази рекао је “Гласу Српске” да је Веселиновић имао добро разрађену шему преваре.

- Веселиновић је превареним фирмама нудио бесплатно достављање ЦД-ова са законима и прописима РС и БиХ. Затим је представнике тих фирми наводио да потпишу и овјере потврде о пријему материјала. Те потврде је на превару накнадно исправљао и дописивао цијене за дискове без знања представника тих фирми. Затим је на основу њих сачињавао фактуре у име предузећа којим руководи и од преварених фирми тражио  да му исплате новац - рекао је извор близак истрази.

Против Веселиновића је и у октобру прошле године поднесен извјештај за пословну превару. Тада је полиција осим њега бањалучком Окружном тужилаштву пријавила и Дејана Качавенду и Душана Олуића због сумње да су заједно преварили 23 фирме и установе за 74.650 КМ.

Веселиновић се и тада лажно представљао као радник “Службеног гласника РС” и нудио бесплатне дискове са законским прописима, које је затим на превару наплаћивао. Олуић је достављао дискове, а Качавенду је полиција сумњичила да је од преварених фирми тражио да плате фактуре.

Талас преваре

Жртве Александра Веселиновића у првом таласу преваре, према сазнањима полиције, био је ни­з институција, јавних предузећа и установа и приватних фирми.

Он је тада преварио Народну скупштину РС, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Градску управу и Дом здравља Бањалука, Комисију за хартије од вриједности РС, “Поште Српске”, “Водовод” Лакташи, Универзитетски клинички центар РС, више факултета у Бањалуци, Бањалучку берзу и “Нестропетрол”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана