Превара или понуда из снова: Пензионерима нуде бесплатно крстарење и 500 евра џепарца

Анита Јанковић-Речевић
Превара или понуда из снова: Пензионерима нуде бесплатно крстарење и 500 евра џепарца

Бањалука - Несвакидашњи оглас којим се траже пензионери за бесплатно крстарење Медитераном појавио се у БиХ, а анонимни оглашивач сретницима који се отисну на морску пучину нуди и 500 евра џепарца. Бајковито путешествије звучи веома примамљиво, али због сумње на превару полиција је позвала грађане на опрез.

На ово путовање из снова, за које се не зна ко га организује, наводно се креће 15. јуна, а право пријаве имају пензионери старости до 70 година који посједују важећи пасош БиХ, Србије или Хрватске.

Једини услов за учешће у тој љетној авантури је да путници допусте снимање и фотографисање током путовања, а да ти снимци и слике буду искоришћени за потребе реклама. 

Заинтересованим кандидатима као контакт је остављена мејл адреса, на коју је писала и екипа “Гласа Српске” са питањем ко пензионерима поклања и организује ово путовање.

У одговору који смо добили наведено је да се путовање организује за потребе туристичке организације, али није прецизирано које, те да ће прилику да путује добити десет пензионера. Трошкови виза, као и превоз аутобусом су покривени, а срећни путници ће на броду имати обезбијеђен доручак, вечеру и пиће. Истакли су да ће због потреба снимања пензионери током крстарења промијенити три брода, а посјетиће Барселону, Казабланку, Александрију, Тунис, Истанбул, Атину, Палермо и Наполи, гдје се путовање завршава.

Наводе да ће пензионери прије напуштања брода бити обавезни да прегледају снимљене фотографије и изаберу неколико које ће се минимално годину појављивати у рекламама за крузере без икакве надокнаде. Мејл који је стигао нашој редакцији послала је особа која се потписује као Вали Јајчанин, а остављен је и контакт телефон у случају да смо заинтересовани за крстарење. Мушкарац који се јавио на поменути број није био расположен за разговор, а на питање да ли је путовање сигурно одговорио је да није и прекинуо везу. 

- Не могу открити име организације за коју радим јер ако бих то урадио, ви бисте их одмах контактирали, одвели им своју групу људи и узели моју провизију. Од пензионера не тражим никакав новац, али заузврат тражим да ме се не пита која компанија их води на крстарење. Њихове фотографије послужиће за рекламе о путовању крузером и биће приказиване током зимских мјесеци - рекао је непознати мушкарац.

У бањалучкој туристичкој агенцији “Унис турс” истичу да никада нису чули да неко нуди бесплатна путовања и џепарац за потребе снимања реклама.

- Никада се нисмо сусрели са таквом понудом иако радимо са многим свјетским бродским компанијама. Чудно ми је да траже баш пензионере са наших простора кад имају својих - рекли су у агенцији.  

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да треба бити веома опрезан када је ријеч о овој понуди јер дарежљивост према старим особама није нешто уобичајено, наглашавајући да понуђени џепарац буди највећу сумњу у истинитост овог огласа.

- То не може бити ништа озбиљно и часно. Претпостављам да намјера није да се помогне старом човјеку и да се нешто крије иза тог огласа - рекао је Ракуљ и додао да је старија популација често изложена преварама, посебно од уличних шибицара који им слаткорјечиво узимају новац.

У МУП-у РС истичу да нису имали пријава које се односе на спорни оглас, те апелују на грађане, нарочито особе старије животне доби, да опрезно поступе у свим ситуацијама у којима се од њих траже лични подаци.

- Грађани не треба да пуштају непозната лица у своје домове, поготово ако живе сами. Особама које се представљају као службеници јавних институција, приватних предузећа или неких других организација треба да затраже службене легитимације - рекли су у МУП-у.

Преварени

У МУП-у истичу да су у претходном периоду евидентирани разни случајеви превара лица старије доби.

- Једна особа из Пала у марту је пријавила да је путем друштвених мрежа учествовала у наградној игри у којој је туристичка агенција нудила бесплатно путовање. Лице је поменутој агенцији прослиједило личне податке, али никада није дошло до реализације путовања. Такође, непозната лица су пензионерима нудила масаже и разне предмете на продају, након чега су користила непажњу старих и од њих крали новац и друге вриједне ствари - рекли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана