Pretrčavanje ulice i alkohol napisali 1.400 kazni

Anita Janković-Rečević
Pretrčavanje ulice i alkohol napisali 1.400 kazni

Banjaluka - U policijskim tefterima širom Srpske lani se na spisku kažnjenih našlo 1.418 pješaka zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa, a najviše prekršajnih naloga izdato je zbog prelaska ulice mimo pješačkih prelaza.

Da prekršaje u saobraćaju ne čine samo vozači pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS prema kojima je lani kažnjeno 160 pješaka koji su ulicu prelazili tokom crvenog svjetla na semaforu.

- Pripadnici MUP-a Srpske lani su sankcionisali 1.111 pješaka jer nisu koristili označene pješačke prelaze prilikom prelaska kolovoza i biciklističke staze - rekli su u MUP-u Srpske i dodali da su policajci lani izdali 4.803 prekršajna naloga vozačima zbog nepoštovanja pješaka u saobraćaju.

Prema podacima MUP-a, kazne je lani dobilo i 147 pijanih pješaka, što je za 27,6 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

- Između ostalog, policijska uprava u Prijedoru kaznila je pješaka koji je imao 4,17 promila alkohola u krvi, dok su u Zvorniku evidentirana dva pješaka sa 4,11 i 3,85 promila alkohola koji su smrtno stradali u saobraćajnim nesrećama - dodali su u MUP-u.

Naveli su da je obaveza pješaka, kao i ostalih učesnika u saobraćaju, da poštuju propise i unapređuju saobraćajnu kulturu, jer na takav način doprinose ličnoj bezbjednosti.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH ističu da ukupne neplaćene kazne pijanih pješaka iznose 111.218 KM.

- Samo tokom prošle godine pješaci u alkoholisanom stanju su napravili dug za kazne od 18.235 KM, a godinu ranije taj iznos je bio 26.685 KM - rekli su u IDDEEA.

U njihovim evidencijama nalazi se 555 pješaka koji duguju novac na ime neplaćenih kazni koje su im izrečene zbog pijanstva.

- Neke od tih osoba imaju i više neplaćenih kazni za isti prekršaj. Samo prošle godine evidentirali smo 155 prekršajnih naloga za pješake u alkoholisanom stanju, a kaznu je platilo njih tek 32 - naveli su u IDDEEA.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je saobraćajna nekultura pješaka veliki problem, zbog čega je i dalje visok procenat smrtno stradalih pješaka, koji iznosi 22 odsto.

- Prekršaje pješaka je teško suzbiti. Konstantno edukujemo osnovce kako da se ponašaju u saobraćaju, ali problem su starije osobe. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci bilo je više smrtnih slučajeva pješaka starosti od 60 do 70 godina. Tim kategorijama stanovništva teško je na bilo kakav način promijeniti ponašanje - rekao je Radović i apelovao na pješake, posebno starije osobe, da se tokom noći ne kreću putem bez svjetloodbojnih prsluka, jer time štite svoju bezbjednost, a to je i zakonska obaveza.

Kazne

U MUP-u Srpske ističu da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja RS, kazne za pješaka koji ima više od 0,84 promila alkohola u krvi, a kreće se kolovozom, iznose od 100 do 300 KM. Pijani pješak koji bude odgovoran za saobraćajnu nesreću platiće kaznu od 300 do 1.000 KM.

- Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH sa 40 KM kazniće se pješak koji prilikom prelaska puta ne koristi pješački prelaz, dok će pješak koji prelazi ulicu tokom crvenog svjetla na semaforu biti kažnjen sa 50 KM - rekli su u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana