Пресретачи на путевима од половине јуна

Анита Јанковић-Речевић
Пресретачи на путевима од половине јуна

Бањалука - Дугонајављивана брза полицијска возила, без ознака и с опремом за евидентирање свих прекршаја, средином јуна би први пут требало да се нађу на путевима Српске, што ће несавјесне возаче “приморати” да смање гас.

Уградња опреме у два специјална возила обављена је крајем јануара, а како “Глас Српске” сазнаје, недавно је завршена и процедура прилагођавања софтверима, те је према Влади РС упућен захтјев за пренос власништва над уређајима с Агенције за безбједност саобраћаја РС на Министарство унутрашњих послова (МУП) Српске.

- Влада Српске би већ на сљедећој сједници, то јест сутра, требало да донесе одлуку о пребацивању власништва која ће постати правоснажна након објављивања у “Службеном гласнику”. Након тога би пресретачи требало да се нађу на саобраћајницама, очекујем да то буде за петнаестак дана - рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

Он је истакао да је неприлагођена брзина узрок број један при настанку саобраћајних несрећа, те да би пресретачи, као вид репресивне мјере,  требало да доведу до већег поштовања прописане брзине. 

- Ранијих година 55 одсто погибија у саобраћају било је изазвано због неприлагођене брзине и, иако се тај број лани смањио, на око 45 одсто, то су и даље велике бројке. Вјерујем да ће то што возачи очекују да могу бити контролисани било гдје довести до значајнијег смањења брзине.  Предност пресретача је што се не могу препознати као полицијска возила, па ће онима за воланом бити онемогућено да “блицањем” сигнализирају једни другима на њихово присуство на путу - навео је Радовић.

Додао је да свака мјера која утиче на вожњу према прописима смањује ризик од несрећа, што је циљ радара и пресретача.

- Грађани често негодују јер сматрају да су радари на путевима ради пуњења буџета, што је потпуно погрешан став. Све те мјере усмјерене су да повећају безбједност у саобраћају јер од живота нема ништа важније - рекао је Радовић.

У МУП-у Српске раније су истакли да нова специјална возила неће функционисати као класични пресретачи, односно неће имати могућност пресретања возила и издавања прекршаја на лицу мјеста. 

- Радар који је уграђен у возила моћи ће да евидентира прекорачење брзине, а обрада прекршајног налога одвијаће се на исти начин као и код стационарног радара - навели су у МУП-у.

Мјерење до 300 км на сат

Пресретачи који ће се наћи на путевима Српске мјериће брзину до 300 километара на сат у оба правца и аутоматски чувати прекршаје у меморији.

Осим што ће мјерити брзину кретања, препознаваће регистарске таблице возила и тако утврдити да ли је регистровано, те да ли је прошло кроз црвено свјетло на семафору и да ли је било претицања на пуној линији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана