Presađivanje organa vodi u strane klinike

Dragana Keleč
Presađivanje organa vodi u strane klinike

Banjaluka - Transplantacija srca, jetre, bubrega i operacija urođenih srčanih mana najčešći su razlozi zbog kojih su lani pacijenti iz Srpske morali da putuju na liječenje u inostranstvo.

U inostranim klinikama tim zahvatima je bio podvrgnut 71 pacijent, što je Fond zdravstvenog osiguranja RS koštalo oko milion maraka.

Na liječenje u inostranstvo o trošku Fonda šalju se samo oboljeli kojima pomoć ne mogu pružiti zdravstvene ustanove u Srpskoj. Uslov za odlazak u inostranstvo je da nije riječ o eksperimentalnom metodu, nego da je liječenje naučno dokazano i prihvaćeno u praksi i da su iscrpljene sve mogućnosti u domaćim zdravstvenim ustanovama.

U Fondu ističu da su prošle godine o njihovom trošku pacijenti išli uglavnom na skupe operacije u Italiju, Austriju, Veliku Britaniju, Njemačku i druge zemlje sa najrazvijenijim zdravstvom. Među njima je bio i dječak kojem je obavljena zahtjevna rekonstrukcija lica u Londonu.

- U ovoj godini za liječenje pacijenata iz RS u inostranstvu planirano je oko 1,1 milion maraka, što je u odnosu na 2013. dvostruko više novca - istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Stanovnicima koji moraju na liječenje u inostranstvu savjetuju da se lično obrate Fondu i prilože potrebnu medicinsku dokumentaciju.

- Nažalost, osiguranici se veoma često prvo obraćaju medijima sa apelima za pomoć u liječenju, a dešava se da se uopšte ne obrate nama. Bilo je i slučajeva da je Fond u potpunosti finansirao troškove liječenja, a u medijima su ipak objavljivani apeli za novčanu pomoć - kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja i sugerišu svima da im prva adresa kada je u pitanju liječenje u inostranstvu bude Fond zdravstvenog osiguranja RS kako bi se pravovremeno informisali o svim mogućnostima i načinima finansiranja skupih operacija.

Da bi informisali stanovnike o pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i spriječili lutanja od vrata do vrata, Fond je u svim opštinama imenovao zaštitnike prava, koje osiguranici uvijek mogu da pozovu i informišu se o svojim pravima.

- Imena zaštitnika prava dostupna su u našim poslovnicama, na internet stranici i u zdravstvenim ustanovama - dodali su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Finansiranje

Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira 30 odsto troškova liječenja u inostranstvu, a često i u cijelosti. U potpunosti najčešće finansira skupe operacije djece, a ti zahtjevi imaju i prioritet u rješavanju.

Kada Fond odobri liječenje u inostranstvu, novac se na osnovu predračuna uplaćuje direktno zdravstvenoj ustanovi čime se onemogućavaju bilo kakve zloupotrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana