Premijerno prikazan film Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato

Srna
Premijerno prikazan film Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato

Pale - Trodnevna manifestacija "Dani Kinoteke Republike Srpske" završena je u Kulturnom centru Pale premijerom filma "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", scenariste i režisera Srđe Penezića sa Slavkom Štimcem u glavnom ulozi.

Scenarista i reditelj Srđa Penezić rekao je sinoć novinarima da se film prvi put prikazuje u Republici Srpskoj i govori o tome kako bi život mogao da bude lijep kada "čovjek ne bi bio čovjeku vuk".

Penezić je dodao da je film ustvari bajka za odrasle o dječaku Dobrici koga su roditelji napustili, te prvih dvadeset i osam godina provodi u sirotištu ili zatvoru.


"Da li zato što je prvih nekoliko godina proveo sa ljudima koji su ga iskreno voljeli, ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro", pojašnjava Penezić.

Nosilac glavne uloge u filmu Slavko Štimac izjavio je da je film inspirisan dobrim ljudima kakve su sretali u životima.

Štimac kaže da mu je drago što su ljudi vidjeli ovaj film koji je rađen iz ljubavi i suština njihovog postojanja je ljubav.

Direktor "Kinoteke Republike Srpske" Milovan Pandurević istakao je da obilježavaju 25 godina postojanja.

Prve večeri manifestacije prikazani su dokumentarni filmovi koje je radio Miodrag Tarana, čovjek koji je osnovao "Srna film", a filmom Srđa Penezića sinoć je zatvorena ovogodišnja manifestacija.

Osim Štimca u filmu su igrali Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, Helena Jakovljević i drugi. Film je snimljen 2016. godine u produkciji "Logos filma", koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u "Sava centru" u novembru prošle godine.

Nakon Pala, film će biti prikazan u Trebinju 20. septembra.

Manifestacija "Dani Kinoteke Republike Srpske", posvećena obilježavanju 25 godina od osnivanja filmskog arhiva Republike Srpske, svečano je otvorena u četvrtak, 14. septembra u Kulturnom centru Pale, a tokom ceremonije otvaranja prikazan je dokumentarni film "Kinoteka Republike Srpske - misija koja traje".

Dodijeljene su tri povelje i 20 priznanja i zahvalnica institucijama i pojedincima zaslužnim za razvoj "Kinoteke Srpske". Povelja je posthumno dodijeljena idejnom osnivaču i prvom direktoru "Srna filma", filmskom reditelju Miodragu Tarani, dok su druge dvije povelje uručene Vojnom filmskom centru "Zastava film" Beograd i upravniku Arhiva jugoslovenske kinoteke Aleksandru Saši Erdeljanoviću.

Kinoteka Srpske obilježila je 25 godina od osnivanja filmskog arhiva, prvobitno u okviru "Srna filma", a od 2009. godine kao republičke ustanove kulture. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana