Премијерно приказан филм Име: Добрица, Презиме: Непознато

Срна
Премијерно приказан филм Име: Добрица, Презиме: Непознато

Пале - Тродневна манифестација "Дани Кинотеке Републике Српске" завршена је у Културном центру Пале премијером филма "Име: Добрица, Презиме: Непознато", сценаристе и режисера Срђе Пенезића са Славком Штимцем у главном улози.

Сценариста и редитељ Срђа Пенезић рекао је синоћ новинарима да се филм први пут приказује у Републици Српској и говори о томе како би живот могао да буде лијеп када "човјек не би био човјеку вук".

Пенезић је додао да је филм уствари бајка за одрасле о дјечаку Добрици кога су родитељи напустили, те првих двадесет и осам година проводи у сиротишту или затвору.


"Да ли зато што је првих неколико година провео са људима који су га искрено вољели, или зато што је то његова природа, он бира да у људима види само добро", појашњава Пенезић.

Носилац главне улоге у филму Славко Штимац изјавио је да је филм инспирисан добрим људима какве су сретали у животима.

Штимац каже да му је драго што су људи видјели овај филм који је рађен из љубави и суштина њиховог постојања је љубав.

Директор "Кинотеке Републике Српске" Милован Пандуревић истакао је да обиљежавају 25 година постојања.

Прве вечери манифестације приказани су документарни филмови које је радио Миодраг Тарана, човјек који је основао "Срна филм", а филмом Срђа Пенезића синоћ је затворена овогодишња манифестација.

Осим Штимца у филму су играли Хана Селимовић, Богдан Диклић, Мирјана Јоковић, Рената Улмански, Миодраг Мргуд Радовановић, Хелена Јаковљевић и други. Филм је снимљен 2016. године у продукцији "Логос филма", који је свјетску премијеру имао на фестивалу у Монтреалу у августу, а београдску у "Сава центру" у новембру прошле године.

Након Пала, филм ће бити приказан у Требињу 20. септембра.

Манифестација "Дани Кинотеке Републике Српске", посвећена обиљежавању 25 година од оснивања филмског архива Републике Српске, свечано је отворена у четвртак, 14. септембра у Културном центру Пале, а током церемоније отварања приказан је документарни филм "Кинотека Републике Српске - мисија која траје".

Додијељене су три повеље и 20 признања и захвалница институцијама и појединцима заслужним за развој "Кинотеке Српске". Повеља је постхумно додијељена идејном оснивачу и првом директору "Срна филма", филмском редитељу Миодрагу Тарани, док су друге двије повеље уручене Војном филмском центру "Застава филм" Београд и управнику Архива југословенске кинотеке Александру Саши Ердељановићу.

Кинотека Српске обиљежила је 25 година од оснивања филмског архива, првобитно у оквиру "Срна филма", а од 2009. године као републичке установе културе. Генерални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана