Preko noći postaju nastavnici matematike

Dragana Keleč
Preko noći postaju nastavnici matematike

Banjaluka - Profesor fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu od ove školske godine predavaće matematiku, zahvaljujući tome što je na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom za samo mjesec uspio da dobije uvjerenje o položenim ispitima iz četvrte godine na studiju matematike.

Kako saznaje “Glas Srpske”, profesor koji je završio DIF, primljen je za nastavnika matematike u ovoj srbačkoj školi, jer je bio jedini kandidat za to mjesto.

On je na konkurs dostavio uvjerenje o položenim ispitima iz četvrte godine, koju je upisao 6. avgusta ove godine na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom, a koji licencu za rad ima od oktobra prošle godine.

O koliko ispita je riječ, te da li je dovoljno kompetentan da drži nastavu iz ovog predmeta, direktor ove škole Milena Šaula nije željela da komentariše, ističući da je to slučaj za prosvjetnu inspekciju.

- Tačno je da smo zaposlili kandidata koji je dostavio uvjerenje o položenim ispitima iz četvrte godine Internacionalnog univerziteta u Brčkom. Imali smo još jednog kandidata, koji je takođe bio student ove ustanove, a koji je poštom poslao uvjerenje da je diplomirani nastavnik informatike i matematike. Međutim, on se nije javio na razgovor, tako da smo zaposlili kandidata koji je preostao - kazala je Šaula.

Rukovodstvo škole “Jovan Jovanović Zmaj” nije imalo izbora jer djeci nema ko da predaje matematiku, pa je nastavnika sa uvjerenjem univerziteta iz Brčkog zaposlilo na određeno vrijeme.

Šaula je naglasila da se u ovoj školi, kao i mnogim drugim širom Srpske, suočavaju sa problemom nedostatka nastavnika matematike, zbog čega su prinuđeni da zapošljavaju neverifikovani kadar.

Predsjednik Aktiva direktora škola Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor Rajna Soldat kaže da je upoznata sa ovim slučajem i ističe da je nemoguće da za tako kratko vrijeme neko savlada gradivo iz matematike i postane nastavnik, a posebno da za mjesec položi ispite iz četvrte godine.

- Nemoguće je da za tako kratko vrijeme bilo ko stekne znanje i drži nastavu iz teškog predmeta kao što je matematika. Kao nastavnici smo ogorčeni zbog toga, a ono što je najgore jeste činjenica da uopšte više nemamo ovog kadra, zbog čega uskoro neće imati ko da djecu uči matematiku - istakla je Soldatova.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Brčkom Velimir Sotirović potvrdio je da ovaj univerzitet ima licencu od 10. oktobra 2011. godine, i istakao da svi studenti na njemu stiču kvalitetno znanje i ne dobijaju ga “preko noći”.

- Ako su neki od naših studenata uspjeli da dobiju diplome, onda je riječ o onima koji su se prekvalifikovali, odnosno prepisali sa drugih fakulteta, te imali jednu godinu da odslušaju - kazao je Sotirović.

U Inspektoratu RS rekli su da je za kontrolu na ovom univerzitetu nadležna prosvjetna inspekcija Brčko distrikta, iz koje juče nismo uspjeli da dobijemo informaciju da li je bilo žalbi na izdavanje diploma ili rad Internacionalnog univerziteta.

U Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta rekli su da nisu imali nikakvih pritužbi na kadar koji se školuje na Internacionalnom univerzitetu.

Kadar

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u školama u Srpskoj najviše nedostaju nastavnici matematike, fizike i ruskog jezika zbog čega nastavu tih predmeta izvode neverifikovani nastavnici.

- Tokom školske 2011/12. nadostajalo je 157 nastavnika za određene predmete. Ako se na raspisan konkurs za upražnjeno mjesto nastavnika u osnovnoj školi ne prijavi kandidat koji ispunjava potrebne uslove u pogledu nivoa i vrste obrazovanja, direktor može na određeno vrijeme primiti nastavnika bez potrebnih uslova najduže jedno polugodište - rekli su u ovom ministarstvu. U srednjim školama u RS lani je nedostajao 51 nastavnik matematike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana