Прекидају црни низ на друму смрти

Милијана Латиновић
Прекидају црни низ на друму смрти

Бањалука - Републичка саобраћајна инспекција је због погоршања безбједности саобраћаја на магистралном путу Црна Ријека - Бањалука, на којем је само од почетка године угашено осам живота, наложила предузећу "Путеви РС" да спроведе детаљну анализу ове дионице.

Инспекторат је овом предузећу наложио да идентификује опасна мјеста и провјери пут са аспекта безбједности саобраћаја, како би био прекинут црни низ на дионици названој још и друм смрти.

- На дионици магистралног пута Црна Ријека - Бањалука од почетка 2013. до 1. маја ове године десило се 328 саобраћајних несрећа, у којима је страдало 17, теже повријеђено 27, а лакше 146 особа - рекли су у Инспекторату РС.

Ови подаци, наводе, биле су довољни да се закључи да ова дионица има карактеристику опасног мјеста.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да је од почетка године на овом магистралном путу угашено осам живота, а најкритичнији локалитети су насеља Карановац и Сурјан.

- Анализа ће показати да ли је било недостатака на путу који су могли утицати на саобраћајне несреће, затим каква је опрема пута, да ли су постављене ограде и сигнализација на начин како је предвиђено - рекао је Радовић.

Из "Путева РС" јуче до закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо успјели добити информацију када ће анализа за коју их је Инспекторат задужио бити завршена, нити које мјере ће бити предузете.

Црни низ на друму смрти, како је названа ова дионица, почео је са погибијом Слободана Славнића (42), затим Милице Кукић (25) из Лакташа. У Врбасу је пронађен и аутомобил којим су у ријеку слетјели брачни пар Мирјана (48) и Момир Радукић (53). Ова ријека је однијела и живот Младену Инђићу (50) из Бијељине. Половином априла на том дијелу пута живот је изгубио и Драженко Вишекруна (43), а половином јуна на истом мјесту су настрадали и Милош Тривунчић (20) из Шипова и Рафаела Марић (22) из Груда.

Као привремену мјеру, Министарство унутрашњих послова РС послије посљедње саобраћајке увело је даноноћну радарску контролу и полицијске патроле на дионици Црна Ријека - Бањалука.

МУП РС

Главни инспектор Јединице за послове безбједности саобраћаја МУП-а РС Горан Шмитран рекао је јуче да су у протеклих пет мјесеци евидентиране 3.533 саобраћајне несреће, а од њих у 50 незгода било је 55 погинулих.

- Највећи узрочници саобраћајних несрећа у Српској су брзина неприлагођена условима пута и то у 52 одсто случајева те алкохолисано стање возача, коришћење недозвољених средства и невезивање сигурносног појаса - рекао је Шмитран.

Биланс несрећа на друму смрти за три и по године

328 - саобраћајних несрећа

17 - смртно страдало

27 - теже повријеђено

146 - лакше повријеђено

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана