Прехладе и мигрене због временских осцилација напуниле амбуланте

nezavisne.com
Прехладе и мигрене због временских осцилација напуниле амбуланте

Бањалука - Повећан је број пацијената који се јављају љекарима због тегоба које се могу довести у везу с временским осцилацијама, те нижим температурама за љето, а неки од симптома на које се жале су гушење, вртоглавица, мигрена, проблеми с крвним притиском и несаница.

Из Дома здравља Бањалука истичу да нагле промјене времена утичу првенствено на здравствено стање болесника који болују од тешких, хроничних и исцрпљујућих обољења, тако што им се појачавају тегобе и болови.

“Нагле промјене температуре и влажности ваздуха често изазивају и мигренске нападе. Хроничним болесницима се препоручује редовно узимање прописане терапије и избјегавање излагања факторима ризика за основно обољење”, навели су из Дома здравља Бањалука.

Према њиховим ријечима, код реуматских обољења јављају се болови у зглобовима, отежано кретање, тромост, а код срчаних замарања и бол у грудима.

“Пацијенти са дисајним проблемима имају отежано дисање, замарање, презнојавање и лош сан. Пацијенти с психичким проблемима имају чешће несанице, нервозни су, често се жале на тјелесне тегобе и болове”, појаснили су из Дома здравља.

Сарајевски љекари, такође, имају пуне руке посла, па је тако Јавна установа Дом здравља Кантона Сарајево пребукирана, а пацијенти се жале на бројне тегобе, као што су умор, исцрпљеност, несаница и нервоза.

“Временске осцилације у БиХ, те знатно ниже температуре за љетно доба године, условљавају и већи број пацијената у нашем дому здравља, а ове временске прилике највише погађају хроничне болеснике, односно оне болеснике који имају проблема с притиском, а због неадекватног одијевања доста грађана се жали на симптоме прехладе”, казали су из Дома здравља Кантона Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана