Преговарачки тим рјешава спор вриједан 100 милиона евра

Ж. Д.
Преговарачки тим рјешава спор вриједан 100 милиона евра

Сарајево - БиХ ће формирати преговарачки тим који ће предводити Правобранилаштво БиХ да би пронашла мирно рјешење за спор који је покренула "Хрватска електропривреда", која од БиХ, односно Српске тражи 100 милиона евра за своја улагања у Термоелектрану "Гацко" до деведесетих година прошлог вијека.

Информацију о поднесеном захтјеву "Хрватске електропривреде" за мирно рјешење спора јуче је разматрао Савјет министара БиХ.

- Преговарачки тим биће формиран за седам до 14 дана. Ако преговори не би успјели, слиједи нам арбитража у некој од међународних арбитражних институција - рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и додао да ће приједлог испред БиХ вјероватно бити да БиХ није ништа дужна Хрватској.

"Хрватска електропривреда" обавијестила је прије неколико мјесеци власти Српске да потражује одређен износ новца на основу инвестиција у сектор енергетике у периоду прије почетка посљедњих ратих сукоба на простору бивше Југославије и то на основу уговора из 1973. године.

И словеначка "Електропривреда" тражи од БиХ у склопу арбитражног поступка покренутог прије три године у Вашингтону 1,3 милијарде КМ одштете, тврдећи да Термоелектрана "Угљевик"није испуњавала свој дио уговорених обавеза. Компанија из Словеније је 1981. године учествовала у финансирању изградње Термоелектране "Угљевик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана