Представљена књига Ђуре Затезала о геноциду над Србима у НДХ

Срна
Представљена књига Ђуре Затезала о геноциду над Србима у НДХ

Бањалука - У Бањалуци је вечерас представљено проширено издање књиге историчара Ђуре Затезала "Радио сам свој сељачки и ковачки посао - свједочанства злочина у НДХ 1941 - 1945" која документује геноцид над Србима који су усташе починиле на подручију Кордуна, Лике, Баније и Горског Котара.

Аутор књиге рекао је новинарима да је ово издање, у односу на прво, проширено скоро три пута и да садржи свједочанства људи преживјелих усташке покоље.


"Када би их поклали, бацали су их у заједничке гробнице, а потом и бомбе по њима. У свакој од тих масовних гробница неко би остао жив", навео је Затезало.

Он је додао и да је, осим исказа жртава, биљежио и исказе злочинаца који су на суду говорили шта су радили.

"Нашао сам и запис злочинца из околине Госпића који је био ковач и који је као оружник Анте Павелића учествовао у првим покољима над Србима на подручју Лике. Он је испричао на суђењу да је углавном убијао сјекиром и ножем, без имало кајања или гриже савјести. Између осталог, навео је да је, након што су га заробили партизани, одслужио ЈНА и вратио се да ради свој сељачки и ковачки посао", каже Затезало.

Он је рекао да у књизи има и извјештаја њемачких и италијанских генерала њиховим командама у којима наводе да нису могли појмити страхоте и звјерства која су чиниле усташе над Србима.

"Ту су и фотографије, међу којима надбискупа, потоњег кардинала Алојзија Степница међу кољачима. Он је у НДХ био на челу одбора за покатоличавање православног живља", навео је Затезало.

Рецензент књиге Весна Чулиновић Константиновић рекла је да је ово врло потресна књига и да су документи и свједочења преживјелих доказ истинитости тих страшних догађаја.

"Најснажнији утисак на мене је оставило убијање мајке са дјететом или дјеце пред родитељима. То су ствари које се не могу заборавити, а документи дати у овој књизи служе за то да се такве страхоте никада више не понове", нагласила је Константиновићева и додала да је то порука младима да његују пријатељство, а не мржњу.

Књигу су објавили Удружење "Јасеновац - Доња Градина" и Издавачка установа Епархије горњокарловачке "Мартирија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана