Представљена књига “Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију”

Срна
Представљена књига “Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију”

Сребреница - У Сребреници је вечерас представљена књига Душана Павловића “Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију”, која је настала као плод ауторовог дугогодишњег рада на тражењу несталих у БиХ и истраживања документарне грађе бошњачко-муслиманске провинијенције.

Рецензент књиге, професор са бањалучког Универзитета Горан Латиновић рекао је да је књига одговор на западни наратив и негирање историјског постојања Срба западно од Дрине и једностраног приказивања историје и ратова деветесетих година прошлог вијека, након распада Југославије.

Према Латиновићевим ријечима, књига малим дијелом говори о некажњеним злочинима за убиство 2.000 Срба на почетку и током рата на подручју Сребренице, Братунца и Зворника, што је био наставак усташких злочина из Другог свјетског рата.

Његово мишљење је да је битка за Сребреницу била и битка за одбрану Братунца и Зворника од припадника муслиманске 28. дивизије која је стално правила диверзије из Сребренице, која је била заштићена зона УН и никада није демилитаризована.

У случају пада Сребренице у јулу 1995. године и злочина који су почињени, Латиновић каже да руководство Републике Српске никада није наредило убиства, да су западне силе у тим догађајима имале посебну улогу и касније их представљале у складу са својим интересима.

Сценарио за жртвовање Сребренице, према ријечима Латиновића, припремило је муслиманско руководство у Сарајеву о чему говоре бројни бошњачко-муслимански документи на основу којих је највећим дијелом књига и настала.

Књига, како је рекао, демистификује бројне неистине и инсинуације, једнострану историјску слику и наратив о тим догађајима који су наметнуле западне силе, те историчари из Загреба и Сарајева неистинитим тврдњама о обиму и начину страдања сребреничких Бошњака у јулу 1995. године.

Аутор књиге Павловић истиче да се дуго година бавио истраживањем страдања свих народа у БиХ, а посебно српског о чијем страдању су у свијет послате полуистине.

Павловић истиче да је ова књига настала на основу дугогодишњег рада на тражењу и ексхумацијама несталих и проучавању документа, већином бошњачких, а дијелом Војске Републике Српске и Унпрофора који је као међународни војни фактор био у Сребреници.

Говорећи о страдањима Бошњака у јулу 1995. године, Павловић каже да их је највише погинуло у борбама, али да су сви након мјесец дана у Тузли пописани као нестали и ти се подаци приказују јер се тај списак претворио у списак жртава ратних злочина које се сахрањују у Поточарима.

Према Павловићевим ријечима, сви ти нестали су укопани у Поточарима као борци и са шехитским нишанима изнад гробова што показује да је ријеч о војницима и да је Меморијални центар у Поточарима потпуно војничко гробље.

Он је наводио бројне примјере и начина страдања војне муслиманске колоне при повлачењу када је на различите начине погинуло више хиљада њихових војника приликом гранитирања Војске Републике Српске, међусобних сукоба и обрачуна, суицидима, уласком у минска поља у општој колективној паници која је завладала у другом дијелу колоне у којој је био резервни састав.

Павловић каже да је у пробоју, према бошњачким документима, погинуло најмање 4.500 до 5.500 муслимаснких бораца или више од двије трећине активног састава.

“Неке групе муслиманских бораца су заробљене. Иако никада нико из руководства Републике Српске није наредио да се заробљеници убијају, то се, ипак, десило и то је злочин, док је евакуација око 25.000 бошњачких жена и дјеце коју је обавила Војска Републике Српске свијетао примјер војничког односа према цивилима и заробљеницима”, истиче Павловић.

Он указује да су појединци одлучили да ликвидирају неколико већих група заробљеника без наредбе и да они никада нису имали храбрости да кажу да су то учинили и за чији рачун, чиме су нанијели срамоту цијелом српском народу и војсци.

Павловић истиче да је најмање страдалих било на челу колоне која је имала обезбјеђење и које је сачињавао политички и војни врх тадашње сребреничке енклаве.

Он указује да су неки комамнданти који су погинули на Баљковици приликом пробоја српске линије фронта били пренесени и сахрањени у Федерацији БиХ, да би касније били ексхумирани и укопани у Поточарима, што све указује на манипулације о начину страдању муслиманске војне колоне у јулу 1995. године.

Организатори промоције су Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Борачка и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана