Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske sa oko 1.500 istorijski značajnih odrednica

Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske sa oko 1.500 istorijski značajnih odrednica 04.10.2017 18:56 | Srna

Banjaluka - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ danas je predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske u kojem je na 783 stranice obrađeno oko 1.500 odrednica u vezi sa procesima, događajima i ličnostima koji su važni za istoriju Republike Srpske.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da je to jedan od pet, koliko je predviđeno da se uradi tomova Enciklopedije, koja je opšteg tipa, i u njoj su istraživačkim postupkom i načinom obrade odrednica prikazana suštinska pitanja o prošlosti i sadašnjosti Republike Srpske.


Kuzmanović je naveo da Enciklopedija predstavlja naučni dokument koji bi trebalo da istakne i trajno zaštiti identitet Srpske, njenu istoriju, kulturu, tradiciju, jezik, pismo i druge bitne elemente.

"Njen značaj je u tome što će pokazati da Republika Srpska ima snage da izradi ovakav jedan dokument, koji će objektivno pokazati šta Srpska posjeduje, ali i da ima posebnu državotvornost da napiše ovakav dokument bez uplitanja politike", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je tiraž prvog toma Enciklopedije Republike Srpske 2.000 primjeraka, od čega će 500 komada biti sačuvano za komplete sa narednim tomovima, a 500 komada će biti poklonjeno.

"Predvidjeli smo da 500 komada ostavimo za rezervu, dok će preostalih 500 biti pušteno u prodaju, od čega smo planirali da se plati štampanje sljedećeg toma", rekao je Kuzmanović.

On je naveo da će cijenu Enciklopedije odrediti Uređivački odbor, ali da je prijedlog da cijena za ustanove bude oko 200 KM, dok bi za građane taj iznos trebalo da bude nešto manji - između 50 i 100 KM.

"Sve u Enciklopediji napisano je argumentovano, na bazi činjenica i provjerenih podataka, koji su prolazili cijelu proceduru dok nisu dovedeni u strogi red", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, u prvom tomu Enciklopedije obrađena su dva grada i pet opština, te 149 vjerskih objekata, od čega 124 pravoslavna, sedam katoličkih i 20 muslimanskih.

On je napomenuo da je u proteklih deset godina, od kako je uređivački tim krenuo sa pripremom Enciklopedije, do sada je završen cijeli prvi tom i pripremljeno je 80 odsto materijala drugog toma.

"Do danas smo sačinili bazu u kojoj je obrađeno oko 11.000 odrednica za cjelokupnu azbuku Enciklopedije. Predvidjeli smo da svake naredne godine izdamo po jedan tom, koji će biti predstavljen i na Sajmu knjiga u Beogradu", rekao je Kuzmanović.

On je napomenuo da su najvažniji element koji se obrađuje u Enciklopediji naseljena mjesta u Republici Srpskoj kojih je ukupno oko 2.600.

Kuzmanović je dodao da je rad na Enciklopediji imao nekoliko faza, u toku kojih je imenovano 28 stručnih redakcija po naučnim oblastima, zatim okupljeno 150 ljudi u 63 opštine i grada, čije će se znamenitosti naći u cjelokupnoj Enciklopediji.

Potpredsjednik ANURS Vaskrsija Janjić rekao je da je ova enciklopedija specifična, jer su u njoj, za razliku od drugih, "obrađena sva naseljena mjesta, pa i ona koja više ne postoje".

"Pisati o naseljenim mjestima predstavlja veliki problem jer o mnogim mjestima nikada ništa nije pisano, te istaći šta u jednom selu ima i koje su značajne ličnosti, istorijski spomenici, kulturne znamenitosti. Nije bilo lako, naročito zbog velikog broja naseljenih mjesta", rekao je Janjić.

Generalni sekretar Akademije Dragoljub Mirjanić rekao je da će Enciklopedija Republike Srpske biti nezaobilazan priručnik sistematizovanog znanja iz raznih naučnih disciplina, kulture i umjetnosti, te će služiti širokom krugu korisnika i doprinostiti širenju istine o Republici Srpskoj.

Akademik Drago Branković istakao je da su karte i fotografije koje su sadržane u Enciklopediji rađene originalno za ovu namjenu, te da su ih radili vrsni kartografi.

"Jedan od krupnih problema koji smo imali je i izbor fotografija, posebno fotografija ličnosti, te smo radili poseban azbučnik fotografija sa jasnim kriterijumima ko ima pravo na fotografiju", rekao je Branković.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica