Представљен први том Енциклопедије Републике Српске са око 1.500 историјски значајних одредница

Срна
Представљен први том Енциклопедије Републике Српске са око 1.500 историјски значајних одредница

Бањалука - У Академији наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ данас је представљен први том Енциклопедије Републике Српске у којем је на 783 странице обрађено око 1.500 одредница у вези са процесима, догађајима и личностима који су важни за историју Републике Српске.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да је то један од пет, колико је предвиђено да се уради томова Енциклопедије, која је општег типа, и у њој су истраживачким поступком и начином обраде одредница приказана суштинска питања о прошлости и садашњости Републике Српске.


Кузмановић је навео да Енциклопедија представља научни документ који би требало да истакне и трајно заштити идентитет Српске, њену историју, културу, традицију, језик, писмо и друге битне елементе.

"Њен значај је у томе што ће показати да Република Српска има снаге да изради овакав један документ, који ће објективно показати шта Српска посједује, али и да има посебну државотворност да напише овакав документ без уплитања политике", рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да је тираж првог тома Енциклопедије Републике Српске 2.000 примјерака, од чега ће 500 комада бити сачувано за комплете са наредним томовима, а 500 комада ће бити поклоњено.

"Предвидјели смо да 500 комада оставимо за резерву, док ће преосталих 500 бити пуштено у продају, од чега смо планирали да се плати штампање сљедећег тома", рекао је Кузмановић.

Он је навео да ће цијену Енциклопедије одредити Уређивачки одбор, али да је приједлог да цијена за установе буде око 200 КМ, док би за грађане тај износ требало да буде нешто мањи - између 50 и 100 КМ.

"Све у Енциклопедији написано је аргументовано, на бази чињеница и провјерених података, који су пролазили цијелу процедуру док нису доведени у строги ред", рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, у првом тому Енциклопедије обрађена су два града и пет општина, те 149 вјерских објеката, од чега 124 православна, седам католичких и 20 муслиманских.

Он је напоменуо да је у протеклих десет година, од како је уређивачки тим кренуо са припремом Енциклопедије, до сада је завршен цијели први том и припремљено је 80 одсто материјала другог тома.

"До данас смо сачинили базу у којој је обрађено око 11.000 одредница за цјелокупну азбуку Енциклопедије. Предвидјели смо да сваке наредне године издамо по један том, који ће бити представљен и на Сајму књига у Београду", рекао је Кузмановић.

Он је напоменуо да су најважнији елемент који се обрађује у Енциклопедији насељена мјеста у Републици Српској којих је укупно око 2.600.

Кузмановић је додао да је рад на Енциклопедији имао неколико фаза, у току којих је именовано 28 стручних редакција по научним областима, затим окупљено 150 људи у 63 општине и града, чије ће се знаменитости наћи у цјелокупној Енциклопедији.

Потпредсједник АНУРС Васкрсија Јањић рекао је да је ова енциклопедија специфична, јер су у њој, за разлику од других, "обрађена сва насељена мјеста, па и она која више не постоје".

"Писати о насељеним мјестима представља велики проблем јер о многим мјестима никада ништа није писано, те истаћи шта у једном селу има и које су значајне личности, историјски споменици, културне знаменитости. Није било лако, нарочито због великог броја насељених мјеста", рекао је Јањић.

Генерални секретар Академије Драгољуб Мирјанић рекао је да ће Енциклопедија Републике Српске бити незаобилазан приручник систематизованог знања из разних научних дисциплина, културе и умјетности, те ће служити широком кругу корисника и доприностити ширењу истине о Републици Српској.

Академик Драго Бранковић истакао је да су карте и фотографије које су садржане у Енциклопедији рађене оригинално за ову намјену, те да су их радили врсни картографи.

"Један од крупних проблема који смо имали је и избор фотографија, посебно фотографија личности, те смо радили посебан азбучник фотографија са јасним критеријумима ко има право на фотографију", рекао је Бранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана