Predrag Gluhaković: Banjski turizam - budućnosti

Srna
Predrag Gluhaković: Banjski turizam - budućnosti

Banjaluka - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković očekuje da ove godine bude donesen zakon o banjama, koji bi trebalo da stvori uslove za razvoj banjskog i zdravstvenog turizma u Srpskoj podsticanjem javno-privatnog partnerstva.

"Biće manje formalnosti u postupku proglašenja banja, a s ciljem razvoja zdravstvenog turizma potpisana je i inicijativa za osnivanje klastera zdravstvenog turizma", navodi Gluhaković u intervjuu Srni.


On napominje da banjski turizam, statistički, ima najveće učešće u broju dolazaka i noćenja turista, ali da su za jači razvoj banja potrebna ulaganja i modernizacija banjskih centara, što se može ostvariti kroz saradnju sa strateškim partnerima.

Gluhaković ističe da je za prvih jedanaest mjeseci prošle godine obim robne razmjene Srpske sa inostranstvom iznosio više od 7,65 milijardi KM. Od te cifre na izvoz se odnosi oko 3,18 milijardi KM, a na uvoz 4,47 milijardi KM.

"Izvoz u 11 mjeseci povećan je za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Povećanje pokrivenosti uvoza izvozom prelazi 70 odsto i predstavlja izuzetno ohrabrujuće pokazatelje za ukupnu privredu Srpske", precizira Gluhaković.

Gluhaković navodi da je, s ciljem prevazilaženja situacije u "Robnim rezervama Republike Srpske" Vladi predložen zakon o interventnim nabavkama, kao normativ kojim se uspostavlja drugi organizacioni oblik funkcionisanja ovog javnog preduzeća, u skladu sa načinom rada robnih rezervi u zemljama regiona.

"Prevashodni cilj je mogućnost adekvatnog reaagovanja u vanrednim slučajevima ili bilo kojim kriznim situacijama. Kroz taj zakon uređen je način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu u Srpskoj", napominje Gluhaković.

Najvažnijim izmjenama Zakona o zaštiti potrošača propisano je da inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog akta vrši Republička uprava za inspekcijske poslove, dok je za upravni nadzor nad njegovom primjenom nadležno resorno ministarstvo.

Propisane su i obaveze za trgovce kada je riječ o isticanju cijena proizvoda i nedostataka na njima.

Resorni ministar podsjeća da usvojena Strategija razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine ima značajnu ulogu u budućem razvoju Srpske, te da je jedan od najznačajnijih elemenata aktivnog vođenja spoljnotrgovinske politike i glavni medijator plasmana domaćih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Ministarstvo svake godine objavljuje i na inostranim sajmovima predstavlja bilten "Najbolje iz Srpske" u kome su zastupljeni najbolji ovdašnji proizvođači.

"U prošloj godini su širom Srpske organizovane konferencije žBrendiranje domaćih proizvoda - Naše je boljež, putem kojih se došlo do zaključka da ovdašnji proizvođači mnogo manje sredstava izdvajaju za brendiranje proizvoda i marketing", navodi Gluhaković.

Ministar napominje da su u toku realizacija i aktivnosti predviđene Strategijom razvoja turizma Republike Srpske do 2020. godine, koje utiču na povećanje obima turističkog prometa, razvoj turističkih usluga i kreiranje novih turističkih proizvoda.

U saradnji sa UNDP-om i USAID-om, kroz projekat "Via dinarika", kreirana je nova ponuda u vidu obilježavanja novih planinarskih staza i razvoja avanturističkog turizma u manje razvijenim područjima, koja su privlačna zbog svojih prirodnih ljepota.

"Kao nova turistička ponuda u Srpskoj počinje da se izdvaja i turizam raznih događaja i manifestacija koje obogaćuju već postojeću turističku ponudu lokalnih zajednica i privlače veliki broj posjetilaca /"OK fest" i "Demofest"/.

Tu je i novi događaj - žFestival 84ž koji će biti održan u martu u organizaciji žEgzit timaž na Jahorini", ističe Gluhaković u intervjuu Srni.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji predviđa i visoke kazne za nepoštovanje zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, Gluhaković najavljuje da će se u Narodnoj skupštini razmatrati prijedlozi i sugestije svih zainteresovanih.

"Uvažavajući resornu nadležnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite o jačanju javnog zdravlja stanovništva Srpske, nismo u mogućnosti predvidjeti uticaj ovog akta na turistički promet ugostiteljskih objekata, ali se nadamo da će komentari i sugestije Udruženja ugostitelja pomoći da se dođe do najboljeg rješenja", zaključuje Gluhaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana