Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda: Sačuvali smo temelje obrazovanja u Srpskoj

Milijana Latinović
Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda: Sačuvali smo temelje obrazovanja u Srpskoj

Ponosni smo na činjenicu da je Republički pedagoški zavod osnovan u isto vrijeme kada su stvarani temelji RS i što za sve ove godine nismo dozvolili da se nijedna nadležnost iz oblasti obrazovanja prenese na neki drugi nivo.

Istakao je ovo direktor Zavoda Predrag Damjanović, povodom proslave 25 godina rada i razvoja ove institucije.

- Republički pedagoški zavod je osnovan 18. decembra 1992. godine. Svih ovih godina Zavod je zadržao svoj status, koji mu je od osnivanja namijenjen, a to je da bude na usluzi predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama - istakao je Damjanović.

GLAS: Kakvi rezultati su postignuti u proteklom periodu u radu Zavoda?

DAMJANOVIĆ: Izdvojio bih ulogu Zavoda u uvođenju devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, zatim u izradi nastavnog plana i programa RS, jer smo ranije radili po programu iz Srbije. Učestvovali smo u donošenju planova i programa za srednje stručne škole, uveli program praćenja izostanaka i prijedlog mjera koje će doprinijeti smanjenju težine đačke torbe. Zavod je imao značajnu ulogu i kod uvođenja inkluzivne nastave, a od 2013. u osnovne škole smo uveli eksternu provjeru učeničkih postignuća. Pripremili smo sve za uvođenje male mature u osnovne škole.

GLAS: Šta je najveći problem sa kojim se susrećete?

DAMJANOVIĆ: Prema pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, trebali bismo imati 62 zaposlenih, od toga 48 inspektora-prosvjetnih savjetnika. Međutim, imamo svega 48 radnika, od čega 32 savjetnika. Razmišljamo da u idućem periodu uvedemo inspektore-prosvjetne savjetnike po oblastima, kako bi svaki nastavnik imao pomoć Zavoda.

GLAS: Analiza uspjeha osnovaca i ove godine pokazala je da je među njima većina odlikaša. Da li đaci olako dobijaju petice i četvorke?

DAMJANOVIĆ: Oko 75 odsto osnovaca u 2016/2017. školskoj godini bili su odlikaši. Ne kažem da nastavnici ne znaju ocjenjivati, niti da đaci ne pokazuju znanje, ali je činjenica da eksterna provjera postignuća pokazuje veliko odstupanje u odnosu na ocjene. Insistiramo na tome da nastavnici primjenjuju savremeni pristup ocjenjivanja, da vode računa o tome kako đaci uče i da obuhvate cijeli raspon učeničkih postignuća prilikom ocjenjivanja, a ne samo koliko je lekcija naučeno. Poplava odličnih i vrlodobrih posljedica je i toga što je uspjeh jedini kriterijum za upis u srednju školu. Nadam se da će uvođenje male mature u prvi plan staviti znanje, a ne ocjene.

GLAS: Da li odgovornost za loše znanje đaka snose nastavnici?

DAMJANOVIĆ: Problem je kako u načinu ocjenjivanja, tako i u prevelikim zahtjevima roditelja, koji vrše pritisak na nastavnike da njihova djeca dobiju visoke ocjene.

GLAS: Kako popraviti ovu situaciju?

DAMJANOVIĆ: Jedan od načina da se stanje popravi jeste i da učenici shvate da je važno da iz đačke klupe ponesu znanje, a sigurno je da će ono onda biti ispraćeno i dobrom ocjenom.

GLAS: Kada će u škole biti uvedena mala matura?

DAMJANOVIĆ: Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji je usvojen u maju predviđeno je uvođenje male mature. Predložili smo 20 škola iz svih krajeva RS koje će biti obuhvaćene eksperimentalnom malom maturom na kraju ove školske godine. Tim, koji će činiti oko 80 nastavnika srpskog jezika i matematike, pripremiće zadatke.

GLAS: Koje reforme su neophodne obrazovnom sistemu RS?

DAMJANOVIĆ: Reforme su proces koji traje i ništa se ne može završiti preko noći. Spremni smo da obavimo reorganizaciju Zavoda, a u kom smjeru će ona ići, vidjećemo. Čeka nas ocjenjivanje direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, koje moramo obaviti na najbolji način. U saradnji sa Ministarstvom uveli smo eksperimentalno dualno obrazovanje u četiri škole i očekujem da uskoro bude uvedeno i u ostale.

GLAS: Koji su planovi Zavoda za iduću godinu?

DAMJANOVIĆ: Uvođenje male mature je prioritet. U srednje škole ćemo uvesti takođe eksternu provjeru učeničkih postignuća, a pripremili smo i pravilnik o vrednovanju rada škola koji smo dostavili Ministarstvu.

Proslava

GLAS: Kako ćete proslaviti 25 godina postojanja Zavoda?

DAMJANOVIĆ: U Akademiji nauka i umjetnosti RS održaćemo danas okrugli sto na temu „Republički pedagoški zavod, juče, danas i sutra“, koji će okupiti oko 120 učesnika. Na svečanoj akademiji koju organizujemo uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru uručićemo zahvalnice dosadašnjim direktorima Zavoda, ministrima prosvjete, institucijama i organizacijama sa kojima smo imali dobru saradnju, te javnim i privatnim fakultetima. Slavlje će uveličati nastup hora „Banjalučanke“, te dramski program koji su pripremili učenici i nastavnici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana