Predrag Damjanović: Đaci više neće učiti nepotrebno gradivo

Dragana Keleč
Predrag Damjanović: Đaci više neće učiti nepotrebno gradivo

Učenici u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj neće više učiti nepotrebne sadržaje zahvaljujući novim i modernizovanim nastavnim planovima i programima.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović. On je naglasio da se među osnovcima već od ove školske godine primjenjuje novi nastavni plan i program na čijoj su izradi radile brojne radne grupe zajedno sa Pedagoškim zavodom RS od oktobra prošle godine.

* GLAS: Koji su nastavni planovi i programi objavljeni ove godine?

DAMJANOVIĆ: Objavljen je, između ostalog, i nastavni plan i program za specijalnu nastavu i rad sa djecom sa posebnim potrebama sa osvrtom na mentalnu retardaciju, laku retardaciju, gluve, slijepe i prvi put iz spektra autizma. Ove godine u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS urađen je i nastavni plan i program za srednje stručne škole za opšteobrazovne predmete koji nisu u formi modula, zatim novi nastavni plan i program za četvrti razred Gimnazije i za pet novih zanimanja - tri u mašinskoj i dva u ugostiteljsko-trgovinskoj struci.

* GLAS: Koji su ciljevi modernizacije nastavnih planova i programa?

DAMJANOVIĆ: Ciljevi modernizacije nastavnih planova i programa neće se baviti samo nastavnim sadržajima nego i ishodima učenja kako bi bili u skladu sa praksom u Srbiji i drugim zemalja iz okruženja. Pedagoški zavod će i dalje raditi na modernizaciji nastavnih planova i programa da bi đaci učili ono što im je potrebno, bili rasterećeni nepotrebnih sadržaja, a njihovo znanje postalo funkcionalno.

* GLAS: U čemu se ogleda značaj modernizacije nastavnih planova i programa?

DAMJANOVIĆ: Učenici u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj zahvaljujući objavljenim novim i modernizovanim nastavnim planovima i programima neće više učiti nepotrebne sadržaje kao što je do sada bio slučaj.

* GLAS: Da li su urađeni još neki značajni projekti za obrazovni sistem?

DAMJANOVIĆ: Paralelno sa radom na nastavnim planovima i programima Pedagoški zavod je sa školama radio i na analizi udžbenika. Obavljene su korekcije u sedam, a adaptirano je devet udžbenika. Dali smo stručno mišljenje da imamo nove udžbenike za muzičko vaspitanje za drugi i treći razred i informatiku za šesti, sedmi, osmi i deveti razred.

Ocjenjivanje nastavnika

* GLAS: Koje projekte Republički pedagoški zavod sprema za budući period?

DAMJANOVIĆ: Republički pedagoški zavod će istim intenzitetom nastaviti sa pedagoško-instruktivnim radom u osnovnim i srednjim školama. Pripremićemo katalog kontinuiranog stručnog usavršavanja direktora, nastavnika i stručnih saradnika. Biće obavljeno i ocjenjivanje direktora u skladu sa Pravilnikom o stručnom usavršavanju, napredovanju i ocjenjivanju nastavnika, stručnih saradnika i direktora. Planiramo, između ostalog, i eksternu provjeru postignuća učenika na većem uzorku škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana