Predmet “Alijagić” ponovo u sudnici

D. M.
Predmet “Alijagić” ponovo u sudnici

Sarajevo - Ustavni sud BiH koji je prošle godine odbio apelaciju Saliha i Muamera Alijagića i stavio tačku na njihovo milionsko potraživanje od Republike Srpske nedavno je donio potpuno suprotnu odluku i odlučivanje ponovo vratio na Vrhovni sud Republike Srpske, objavio je juče poslovni portal capital.ba.

Predmet “Alijagić” na taj način će opet biti u sudnici i o njemu će se odlučivati po čak 20. put. Spor između Alijagića i Republike Srpske traje već deceniju, a vodi se, jer Alijagići traže naknadu materijalne štete za oduzete mašine, alat, opremu i repromaterijal, poluproizvode i gotove proizvode iz njihove zanatske radnje u Trebinju 1993. godine.

Ustavni sud BiH u martu 2018. je odbacio apelaciju Alijagića protiv presuda Vrhovnog suda RS i Višeg privrednog suda Trebinje, činilo se da je konačno stavljena tačka na ovaj spor. Međutim, Ustavni sud BiH u novembru je prihvatio zahtjev Alijagića za preispitivanje odluke.

Nakon preispitivanja, iste sudije Ustavnog suda BiH koje su u martu prošle godine odbile apelaciju, 31. januara ove godine su je usvojile.

- Utvrđuje se povreda prava na pravično suđenje. Ukida se presuda Vrhovnog suda RS od 4. decembra 2014. i predmet vraća Vrhovnom sudu, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku - navodi se u odluci.

Iz kabineta Pravobranioca RS Milimira Govedarice za portal Capital.ba su rekli da je Ustavni sud BiH bio dužan da dostavi svim stranama zahtjev za preispitivanje odluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana