Предложен закон о експропријацији за Коридор “Пет Ц”

ATV
Предложен закон о експропријацији за Коридор “Пет Ц”

Скраћивање рокова у поступку експропријације убрзаће почетак изградње Коридора “Пет Ц”. То је образложење Геодетске управе, предлагача Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Коридора и дионице ауто-пута “Девети јануар”, који је жестоко посвађао владајуће и опозицију.

Из Геодетске управе посланицима поручују да важећи Закон о експропријацији успорава изградњу, јер је рок за подношење жалбе 15 дана. То, кажу, све кошта, и зато Српској требају нови прописи.

“Да су рокови за изградњу овог пројекта утврђени уговором и да постоје пенали за неизвршење уговорених обавеза, сматрали смо да ће наступити штетне посљедице за Републику Српску, уколико се поступак експропријације не би извршио на вријеме”, каже Босиљка Предраговић, директор РГУ РС.

Све радите да се пресјече још нека врпца пред изборе, поручује опозиција. Тврде да је све смишљено како би ауто-пут Бањалука- Добој по сваку цијену био отворен до октобра и да би се, како кажу, извођачима намјестили послови.

“Јер чим се ради неким скраћеним поступцима, нешто на брзину, сумњам да ће неко бити оштећен. То се све ради набрзака. Чим је нешто брзо, оно је и кусо”, поручује Здравко Крсмановић, посланик из НДП-а у Народној скупштини РС.

Предложени закон нема везе са изградњом ауто-пута Бањалука - Добој, одговарају посланици из владајуће коалиције. 

“Ово је само Коридор “Пет Ц” који пролази кроз РС и онај дио ауто-пута који би требало да се споји на Коридор, а то је прелаз преко ријеке Босне, у предјелу Руданке према Добоју. Према томе, оно прије речено, знате, доносите закон да би отворили ауто-пут. Ми ћемо ова 72 километра ауто-пута, који је у изградњи, отворити, ту су ријешени имовинско-правни односи”, каже Радован Вишковић, шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС.

Законом је предвиђено да се преполови рок за жалбе у поступцима експропријације на дионици предвиђеној за Коридор Вц, а да се рокови за утврђивање јавног интереса скрате за мјесец дана. Геодети би почели да раде на норму, а свако рјешење преко норме додатно би им се плаћало. Дужина ауто-пута Коридор “Пет Ц” кроз Републику Српску је 46 километра, а почетком јуна расписан је тендер за прву дионицу. Рок за изградњу и отклањање недостатака је укупно четири године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана