Пред ђацима два нова занимања

Анита Јанковић-Речевић
Пред ђацима два нова занимања

Бањалука - У први разред средњих школа у Српској идуће школске године планиран је упис 10.484 ученика, а мали матуранти приликом избора занимања на располагању ће имати и два нова смјера, пословно-информатички техничар и техничар моделар обуће, који ће бити уведени у школама у Добоју и Бањалуци.

Министарство просвјете и културе РС донијело је план уписа ученика у средње школе за школску 2019/2020. годину, према којем је одобрен упис 2.491 ђака за занате, а 7.993 за занимања четвртог степена. У гимназији мјеста има за 2.035, а у техничким школама за 5.958 ученика.

- За занимање пословно-информатички техничар одобрен је упис једног одјељења у Економској школи Добој која је и поднијела иницијативу за увођење тог смјера, док је за увођење смјера техничар моделар обуће у струци Текстилство и кожарство, интересовање исказала пословна заједница. Ђаци ће се за то занимање образовати у бањалучкој Школи ученика у привреди - навели су у Министарству просвјете.

Додали су да у циљу унапређења образовања раде на ревизији наставних планова и програма, као и изради стандарда занимања који ће садржавати попис свих послова које појединац може обавља са стеченом дипломом.

- У циљу повећања запошљавања на локалном нивоу школама смо упутили  допис о измјени наставних планова у складу са потребама тржишта рада мјеста у којима се налазе. Дефицитарна занимања се разликују од града до града - појаснили су у Министарству просвјете.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе у Бањалуци Љубан Бајић каже да влада слабо интересовање ђака за дефицитарна занимања, те да су прошле године имали конкурс за каменоресце, али да уопште није било заинтересованих.

- Град сваке године стипендира ђаке који се школују за занате попут зидара или армирача-бетонирача, а помажу им и послодавци током праксе, али интересовање је слабо. Видјећемо да ли ће ове године бити другачије - рекао је Бајић.

Предсједник Актива директор средњих школа на подручју регије Добој Спасоје Васиљевић истиче да уписне квоте предвиђају 100 мјеста више у односу на број ученика који ће завршити девети разред.

- На занате, који су углавном потребни локалним привредницима, требало би да буде уписано око 25 одсто ученика од укупног броја ђака који се уписују у прве разреде - навео је Васиљевић.

Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа биће расписан до краја маја, а уписни рокови одржаће се у јуну и јулу.

Апликација

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је свршеним основцима на располагању андроид апликација “Водич кроз занимања”, која је осмишљена како би им помогла приликом избора жељеног занимања.

- На апликацији су доступни планови у свакој средњој школи, као и описи занимања, укључујући и статистичке податке Завода за запошљавање РС - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана