Пребивалиште није услов за промјену љекара

nezavisne.com
Пребивалиште није услов за промјену љекара

Бањалука - Остало је још нешто више од мјесец и по дана да осигураници у РС могу промијенити породичне љекаре на једноставнији начин, односно без навођења разлога зашто то чине, а многи нису знали да у овом периоду који траје од октобра до краја децембра пребивалиште, односно потврда о пребивалишту, није услов за промјену.

Слађана Ђ. из Кнежева, која је запослена у Бањалуци али још није промијенила пребивалиште, каже да је чула да може да бира породичног љекара у граду на Врбасу. То би јој, како каже, олакшало да не мора по упутницу ићи у родни град.

Из Фонда здравственог осигурања РС су потврдили да грађани могу да изаберу у било којој општини породичног доктора, педијатра, гинеколога, без обзира на мјесто пребивалишта, а важно је да се ради о здравственој установи (приватној или јавној) која има уговор са Фондом.

Јелена В., која већ неко вријеме живи у Бањалуци, каже да им је породични љекар у другој општини, а то јој посебно тешко пада јер има двоје мале дјеце.

“Покушали смо промијенити мјесто пребивалишта, али газда нас није уписао на своју адресу, а мислила сам да су педијатар и породични љекар условљени пребивалиштем. Зато већ годину дана идемо у другу општину љекару и замислите како нам је с малом дјецом и запослењем у приватном сектору да губимо цијели дан на то”, каже она и додаје да је у октобру, чим је сазнала, узела обрасце за љекара у Бањалуци.

Из ФЗО напомињу да код новоизабраног доктора осигураници могу да одлазе од почетка наредне године, изузев ако нови доктор ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни љекар. У том случају није потребно чекати наредну годину.

Из ФЗО РС су подсјетили да је ова једноставнија процедура промјене породичног љекара могућа од октобра до краја децембра.

“Потребно је само да попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду здравственог осигурања. При томе нису обавезни да наводе разлоге промјене породичног доктора, педијатра или гинеколога”, подсјетили су у ФЗО.

Напомињу да је значајно да се избор или промјена доктора изврши до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од тог броја зависи и колико ће који дом здравља добити средстава.

У овом такозваном редовном периоду не треба наводити разлог промјене. Уколико неко жели да промијени љекара мимо предвиђеног периода, нпр. због пресељења у другу општину, неопходно је приложити доказ да је пребивалиште промијењено или је покренута процедура за промјену.

Прошле године породичног доктора у редовном периоду је промијенило 25.890 осигураника, док је педијатра и гинеколога промијенило 12.116 осигураника.

У 2016. години 18.470 људи промијенило је породичног доктора, а педијатра и гинеколога 4.200 осигураника, што показује раст броја промјена љекара.

По броју промјена тимова породичне медицине лани је рекордер била Бијељина, у којој је у редовном периоду за промјене било 4.990 промјена, а то је дупло више него у Бањалуци (2.355).

“У Добоју је било 4.248 промјена, Српцу 2.578, а Прњавору 1.353”, кажу из ФЗО РС.

Један од чешћих разлога које пацијенти наводе за промјену доктора су промјена мјеста пребивалишта, престанак рада изабраног љекара и друго.

Такође, грађани имају могућност да доктора породичне медицине промијене и када дође до нарушавања односа између пацијента и љекара, али из године у годину, како наводе у Фонду, примјетно је да је то један од рјеђих разлога за промјену.

“ФЗО РС континуирано спроводи анкете, а грађани рад породичних доктора и медицинских сестара оцјењују високом оцјеном. Према анкети од прошле године, у којој је учествовало око 600 осигураника, више од 85 одсто њих у РС је задовољно породичном медицином”, кажу из Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана