Пребијен дуг од 70 милиона КМ

М. Ми.
Пребијен дуг од 70 милиона КМ

Бањалука - Учесници треће мултилатералне компензације у Српској пребили су 69,94 милиона марака обавеза од пријављених 875,99 милиона, показују прелиминарни подаци Бањалучке берзе.

За трећу мултилатералну компензацију пријавила су се 1.374 учесника, а обавезе и потраживања компензовало је њих 927.

У Бањалучкој берзи су истакли да учесници могу до сутра до 16 часова исправљати прелиминарне извјештаје о спроведеној компензацији и уносити нове обавезе за другу компензацију која ће бити одржана истог дана послије 16 часова.

Ово је до сада најнижи износ пребијеног дуга, јер је у прве двије мултилатералне компензације, које су пратиле и додатне, увелико премашен износ од 100 милиона марака.

У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације пребијено је 164,26 милиона КМ дуга, а у другој редовној и једној додатној 114,07 милиона.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић је рекао да је лоша вијест да је у трећој мултилатералној компензацији пребијено много мање обавеза него у прве двије, али да је важно да се на овај начин, ипак, чисте дугови и побољшава ликвидност.

- Ако се саберу обавезе које су пребијене у све три компензације, онда тај износ достиже 348 милиона КМ дуга, што је значајан износ. Тај износ ће бити додатно увећан јер слиједи још једна рунда у склопу треће компензације - навео је Благојевић.

Апеловао је на све фирме у РС да пријављују своје обавезе како би био остварен пуни ефекат мултилатералних компензација.

- Привредна комора РС инсистирала је на доношењу Закона о мултилатералној компензацији како би се једним дијелом ријешио проблем неликвидности, који представља горући проблем, и зато треба искористити тај алат како би дуг био смањен - навео је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана