Празник носи наду да ће бити боље

Милијана Латиновић
Празник носи наду да ће бити боље

Бањалука - Вјерници исламске вјероисповијести почели су јуче прославу Курбан-бајрама, једног од два велика исламска празника, који се прославља четири дана.

Бројни муслимани окупили су јуче на молитви у џамијама широм РС и БиХ, честитајући једни другима празник ријечима “Бајрам шериф мубарек олсун”, а потом су славље наставили са породицом и пријатељима.

Обичај је да се за празник жртвује курбан, односно ован чије месо се дијели сиромашнима и комшијама. Курбан-бајраму највише се радују најмлађи чланови породице, јер је обичај да одрасли дјеци дарују пригодне поклоне.

Централна свечаност у БиХ одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, гдје је молитву предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, који је поручио да су сви људи без обзира на разлике, од једног оца и мајке.

- Треба нам нова нада и вјера да је могуће братство свих људи. Знамо да успјеха нема без жртве - истакао је Кавазовић. 

Централна свечаност поводом прославе празника у Бањалуци је одржана у Ферхадији, одакле је муфтија бањалучки Осман Козлић вјерницима поручио да се ослободе зла и чине добра дјела.

- Нажалост, када погледамо нашу реалност увидјећемо да смо се ми у ствари удаљили од Бога, Божијих ријечи и заповиједи. Све док у једном срцу има злобе, зависти и мржње ту нема вјере и љубави - рекао је Козлић.

Празнична радост испунила је срца бројних муслимана који су се окупили на молитви у Ферхадији.

- Курбан-бајрам је празник мира, суживота и опстанка. Прослављам празник у нади да ће бити боље и да ћу доживјети много оваквих празника заједно са комшијама православцима и католицима - рекао је Бањалучанин Елмедин Ђузел.

Свечано је било и у Фочи, Рогатици, Вишеграду, као и у другим локалним заједницама у РС и ФБиХ.

Курбан-бајрам се још назива и хаџијски, јер се у Меки завршава главно годишње ходочашће. Обавеза сваког муслимана јесте да бар једном током живота, ако му то финансијске могућности дозвољавају, ходочасти у Меку. Ове године је из БиХ на хаџ путовало 1.680 вјерника.

Честитке

Муслиманима у БиХ поводом Курбан-бајрама честитке су упутили бројни званичници Српске. Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић пожелио је да поруке хаџа и курбана подстакну и оснаже осјећај одговорности и солидарности према свим људима.

- Ово је прилика за окупљање породице, родбине и пријатеља и зато желим да празничне дане проведете у радости и весељу са својим ближњима - навео је Чубриловић у честитки.

Предсједник СП-а Петар Ђокић пожелио је вјерницима да празник проведу у духовној радости, миру, солидарности и племенитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана