Празнични дани шире љубав и солидарност

М. Л.
Празнични дани шире љубав и солидарност

БАЊАЛУКА - Православни вјерници у понедјељак прослављају најрадоснији хришћански празник - Божић, а рођење Исуса Христа биће обиљежено служењем литургија у храмовима широм Српске и БиХ.

Божић се прославља три дана, а претходи му Бадњи дан, који ће бити обиљежен у недјељу вечерњом службом у храмовима и паљењем бадњака.

Православцима су тим поводом званичници из Српске и БиХ упутили честитке са жељом да празник прославе у миру и благостању.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Божић православним вјерницима, нагласивши да овај празник уједињује људе око непролазних цивилизацијских вриједности мира, љубави и поштовања и подсјећа на важност међусобне солидарности.

- Уз традиционални хришћански поздрав “Мир Божји - Христос се роди”, свим вјерницима желим да предстојеће божићне празнике проведу онако како доликује традицији, у миру и радости, у кругу своје породице, пријатеља, поштовалаца овог светог празника - истакао је Додик, у чији је кабинет у згради Предсједништва у Сарајеву у петак унесен бадњак.

Предсједница РС Жељка Цвијановић навела је да се у вријеме радосних божићних дана обнављају вјера и нада у истинске хришћанске вриједности, међусобно уважавање, праштање и солидарност.

- Нека најрадоснији хришћански празник, дан Христовог рођења, донесе радост и мир, личну и породичну срећу, у духу узајамне љубави и праштања. Уз искрене жеље да предстојеће божићне празнике проведете са својим најмилијима и у добром расположењу, поздрављам вас традиционалним хришћанским поздравом Мир Божји - Христос се роди! - навела је Цвијановићева у честитки.

Министарство управе и локалне самоуправе РС саопштило је да вјерници православне вјероисповијести, према закону, имају право на плаћени изостанак са радног мјеста на Бадњи дан и Божић, односно 6. и 7. јануара, те да је нерадни дан и републички празник 9. јануар - Дан Републике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана