Празнични дани прилика за праштање

Анита Јанковић-Речевић
Празнични дани прилика за праштање

Бањалука - Католички вјерници широм свијета дочекују највећи хришћански празник Ускрс, који ће у недјељу прославити у кругу породице и пријатеља, надахнути миром, слогом и љубављу.

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић у ускршњој поруци вјерницима је поручио да у агресивној клими себичности и охолости треба да уче о понизности и великодушности, без којих нема сарадње и суживота.

- У овој суморној атмосфери мржње и искључивости учимо се праштању, ходећи за Христом - рекао је кардинал Пуљић и католичким вјерницима пожелио срећан и благословљен Ускрс, пун радости, утјехе и наде.

Позвао је људе да његују одговорност према другима и истини, истакавши да је човјек угрожен кад год закажу одговорност и љубав према истини.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица рекао је да је Ускрс највећа и најзначајнија светковина у цијелом хришћанству.

- Христ својим примјером учи људе да буду спремни да поднесу невоље и патње када се залажу за истину, правду, мир и добро - поручио у Комарица у ускршњој поруци вјерницима.

Честитке поводом Ускрса католичким вјерницима упутили су званичници РС и БиХ и пожељели им да празник прославе у миру, срећи и благостању.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитку је упутио надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу, бискупима, свештенству и свим грађанима католичке вјероисповијести.

- Празник је прилика за подсјећање на фундаменталне хришћанске вриједности посвећене миру, љубави, разумијевању и поштовању међу народима у изградњи друштва у којем живимо - наведено је у Додиковој честитки.

Предсједница РС Жељка Цвијановић католичким вјерницима пожељела је да Ускрс прославе у духу мира, праштања, слоге и задовољства.

- Нека Ускрс буде подстрек да градимо друштво засновано на хришћанским вриједностима, надахнути љубављу, толеранцијом и међусобним уважавањем - навела је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић у честитки упућеној вјерницима рекао је да је увјерен да ће надахнути порукама које празник носи сви заједнички радити за добробит хришћана.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић вјерницима је пожелио да празник Ускрснућа Христовог прославе у миру и здрављу.

Честитке католичким вјерницима упутили су и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић, високи представник у БиХ Валентин Инцко, те многи други званичници.

 Велики петак

Прославу највећег хришћанског празника католици су започели у петак, када је у катедралама широм РС и БиХ обављена побожност Крижног пута, чиме започиње обиљежавање Великог петка. На тај дан у црквама нема мисе, нити звоњења, а обреди се састоје од читања Светог писма, љубљења крста и свете причести. Вјерници у цркву одлазе и на Велику суботу, такозвани Дан тишине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана