Pravosuđe žmuri na ubistvo 3.500 Srba u Podrinju i Birču

C. M.
Pravosuđe žmuri na ubistvo 3.500 Srba u Podrinju i Birču

Bratunac - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović uputio je juče kritike pravosudnim organima na nivou BiH ističući da nisu spremni da procesuiraju odgovorne za zločine na području srednjeg Podrinja i Birča, gdje je ubijeno 3.500 Srba.

- Tamo je stradalo 3.500 Srba, a 5.400 srpskih porodica je ostalo bez imovine - naveo je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja godišnjice zločina nad Srbima na pomenutim područjima, koje je zakazano za sutra u 11 časova na Gradskom groblju u Bratuncu, gdje će biti služen parastos.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kazao je da je 80 odsto ljudi stradalo od maja 1992. do januara 1993. godine.

- Te zločine počinila je Armija BiH sa Naserom Orićem na čelu. U Srebrenici i Bratuncu stradalo je približno po 400 Srba - rekao je Savanović i dodao da žrtvama svih etničkih pripadnosti treba odati počast.

Udruženje "Srebrenica" pozvalo je građane da u što većem broju dođu i odaju počast ubijenim Srbima.

Savanović je kazao da će u nedjelju biti obilježene 73 godine od bitke na Kozari.

- Ta bitka ušla je u istoriju kao legenda o otporu fašizmu koji je uništavao sve pred sobom - istakao je Savanović.

Predsjednik Pododbora za održavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić kazao je da će obilježavanje na Kozari početi u 9.30 časova kod vile "Mrakovica".

- Pozvali smo opštine od Mrkonjić Grada do Dervente da organizuju besplatan prevoz za građane do Kozare, a o vremenu i mjestu polaska zainteresovani se mogu informisati u opštinama - kazao je Dunjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana