Pravosuđe vještacima duguje 360.000 maraka

V. K.
Pravosuđe vještacima duguje 360.000 maraka

Banjaluka - Institucije pravosuđa u Srpskoj vještacima za njihov rad duguju 361.634 marke, potvrdili su u Ministarstvu pravde RS.

Resorno ministarstvo nedavno je raspisalo javni poziv za imenovanje vještaka iz svih 25 oblasti vještačenja, a rok za podnošenje zahtjeva istekao je u subotu. Do sada je imenovano 1.020 vještaka iz 19 oblasti, te 18 pravnih lica ovlašćenih za različite oblasti vještačenja.

U Ministarstvu su kazali da će vještake birati komisija sastavljena od stručnjaka i da će na taj način doći do poboljšanja postupka vještačenja. Dodaju da je lani zaprimljena jedna prijava koja se odnosi na rad vještaka, čiji epilog još nije poznat.

- Iako zakonom nije predviđena mogućnost ocjenjivanja rada vještaka, smatramo da je njegova uloga veoma važna za očuvanje digniteta svake struke te da bi vještačenja trebalo da sprovode isključivo oni sa opsežnim znanjem iz odgovarajuće djelatnosti, jer se vještačenjem stvara novi dokaz i to je ono što vještake čini odgovornima - istakla je portparol Ministarstva pravde RS Sanja Džombić.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja sudskih vještaka RS Dragan Salić priznaje da ima prostora za unapređenje rada i podizanja odgovornosti. Dodao je da ima informacije da je u pripremi pravilnik koji će dodatno uvesti red u ovu oblast, ali i ne krije da u njihovim redovima ima onih koji neodgovorno pristupaju poslu.

- Novi zakon je pozitivno razriješio neka pitanja. Vještaci treba više da se edukuju, a ministarstvo treba da donese pravilnik o edukaciji. Moraju se jasno znati prava i obaveze. Vještak treba da pomogne sudu, ne smije presuđivati - istakao je Salić, ali i upozorio nadležne organe da vještacima moraju zadavati potpune i precizne zadatke da bi mogli da obave posao što bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana