Pravni fakultet u Banjaluci hram nauke i obrazovanja u RS

Danijela Stokanić
Pravni fakultet u Banjaluci hram nauke i obrazovanja u RS

Banjaluka - Banjalučki Pravni fakultet, hram pravne nauke i obrazovanja pravnika u Srpskoj, nastavlja kontinuitet kvalitetnog rada, što potvrđuju vrhunski pravnici koji puni znanja i vještina izlaze iz ove visokoškolske ustanove.

Ovaj fakultet, koji samo malim dijelom oslikavaju savremeno opremljene multimedijalne sale, amfiteatri i sudnica, ove godine obilježava 43. godine rada i postojanja. Tim povodom sutra će biti održana svečanost i promocija magistara pravnih nauka i diplomiranih pravnika.

Na rad ove visokoškolske ustanove najviše je ponosan dekan Željko Mirjanić, koji kaže da se ona po mnogo čemu razlikuje od drugih pravnih fakulteta.

Ističe da nastavne planove i programe fakultet prilagođava kako bi se pratile potrebe zajednice.

- Sad nam je u prvom planu da licenciramo doktorske studije pravnih nauka, zato što je to zakonska obaveza, a to traži i Bolonjska deklaracija - kazao je Mirjanić.

Dodao je da uprkos tome što se generacije mijenjaju, Pravni fakultet ostaje hram pravne nauke i obrazovanja i to uspješno već 43 godine.

- Formiranje Pravnog fakulteta prije četiri decenije bila je vizionarska ideja, ako se pogleda koju ulogu danas naši profesori i nekadašnji studenti imaju u pravnom životu Srpske. Naši diplomci obavljaju najvažnije funkcije kako u Srpskoj, tako i šire, a profesori učestvuju kao kreatori raznih zakona u Srpskoj - rekao je Mirjanić.

Za ovaj fakultet, koji ima aktivnih 1.545 studenata prvog i 202 drugog ciklusa, te devet doktoranata, vlada veliko interesovanje zbog kvalitetne nastave.

- Naši bivši studenti su najbolja preporuka za svršene srednjoškolce da upišu ovaj fakultet - kazao je Mirjanić i dodao da studentima treba omogućiti više praktičnog rada, iako u vezi s tim pitanjem već sad imaju dobru saradnju sa udruženjima koja okupljaju pravnike, kao i sa republičkim i gradskim ustanovama.

Vera Karać jedna je od tri diplomca, kojoj će na svečanosti zbog ostvarenih rezultata tokom studija biti dodijeljena Plaketa Pravnog fakulteta. Za nju je ovo priznanje, kaže, kruna uloženog rada i truda, dok je biti prvi među jednakim čast i privilegija.

- S obzirom na to da sam nedavno diplomirala, ovo je lijep završetak četvorogodišnjeg studiranja, a tek mi predstoji da stečeno znanje primijenim i da nastavim da se usavršavam. Ove četiri godine su bile najljepše i najizazovnije u mom životu - kazala je Karaćeva, koja je fakultet završila sa prosječnom ocjenom 9,62.

Zajedno sa njom plaketu će dobiti i Ljubica Kaurin i Stanimirka Smiljić, koja je na ovom fakultetu diplomirala u novembru prošle godine.

- Nije bilo lako, ali kad imaš cilj i želju sve se može postići - kazala je Smiljićeva.

"Bolonja"

Željko Mirjanić je istakao da je u Srpskoj i regionu u toku preispitivanje rezultata primjene Bolonjske dekleracije.

- Postoji niz kritika na primjenu "Bolonje" u posttranzicionim zemljama bivše Jugoslavije. Treba se vratiti ka tome da predmeti koji zahtijevaju mnogo rada studenata ponovo budu dvosemestralni, kao što je to bilo nekada - istakao je Mirjanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana