Права радника чекају нову хрватску владу

В. К.
Права радника чекају нову хрватску владу

Сарајево - Министарство цивилних послова БиХ ће у сарадњи са Министарством иностраних послова одмах након формирања владе Хрватске покренути разговоре да би било договорено рјешење за раднике поријеклом из БиХ, који су од 1991. до 1995. године отпуштени с посла у Хрватској, изјавио је у петак министар цивилних послова Адил Османовић.

Он је послије разговора са представницима удружења која окупљају ове раднике рекао да је недопустиво да радници, од којих неки имају 20 и више година стажа у пријератној Хрватској, нису у могућности да остваре права која проистичу из радног односа. Представници радника навели су да је њихов случај у послијератној Хрватској третиран као проблем појединаца који су упућивани на сложене и споре судске поступке против послодаваца од којих нису добили много. Истакли су да су изостављени из многих принадлежности, јер нису хрватски држављани, да им није омогућено право на отпремнине, а да су многи који су у хрватским фирмама постали инвалиди рада остали без стечених права.

Армија ових радника у вријеме отпуштања бројала је између 50.000 и 60.000, док посљедњи подаци показују да је тај број сведен на мање од 15.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана