Пракса ас у рукаву средњошколаца

М. Латиновић, А. Јанковић-Речевић
Пракса ас у рукаву средњошколаца

Бањалука - Велике могућности за запослење одмах по добијању дипломе маме све више свршених основаца у Српској да уписују занате, а практично знање које савладају у школским радионицама и предузећима ас је у рукаву оних који се школују за грађевинска занимања.

Тиме се водио и ученик другог разреда Саобраћајне и електро-школе Добој Стефан Радоњић, који је смјер руковалац грађевинским и претоварним машинама уписао јер на тржишту рада влада велика потреба за тим кадром.

- Поучен искуством мојих другара који су завршили тај смјер и запослили се, и ја сам одабрао баш то занимање. Од малих ногу имао сам прилику да се сусретнем са тим машинама и знам како функционишу. Праксу прве двије године имамо у школи, а у трећем разреду одлазимо у предузећа, гдје учимо све што је потребно - рекао је Радоњић и додао да вјерује да ће одмах по завршетку школовања посао добити у неком од добојских предузећа.

За разлику од Радоњића, његов колега из школе Далибор Старчевић, који похађа смјер електричар, одабрао је то занимање како би по завршетку школовања пронашао добар посао у иностранству.

- Та струка је тамо веома тражена и много боље плаћена него овдје. Задовољан сам знањем које стичемо у школским радионицама - рекао је Старчевић.

Директор Саобраћајне и електро-школе Добој Спасоје Васиљевић каже за “Глас Српске” да је интересовање за занимање руковалац грађевинских и претоварних машина веће у односу на број слободних мјеста у школи, јер конкурс расписују за 24 ученика, а заинтересованих буде скоро дупло више.

- Интересовање за занимања трећег степена је у благом порасту, и то за 20 одсто у односу на претходне двије године - истакао је Васиљевић и додао да управо у ова два занимања имају примјере добре праксе. Нагласио је да су за занимање руковалац грађевинских и претоварних машина потписали уговоре са десет послодаваца за ученике који тамо обављају праксу.

Васиљевић је додао да су многа предузећа, и прије него што су дјеца завршила школу, изнијела пословне понуде са жељом да их задрже.

Професор практичне наставе у бањалучкој Грађевинској школи Јово Лугоња каже да оне који одлуче да се школују за зидара и армирача бетонирца очекују бројне погодности, од стипендије до сигурног посла.

- У септембру смо уписали једно одјељење занатлија у којем је девет ученика, и то два зидара и седам армирача. Сви примају стипендију од града Бањалуке, те додатних 200 КМ од фирми у којима обављају праску. Тренутно сарађујемо са двије бањалучке грађевинске фирме које већ нуде посао ђацима који су код њих на пракси, што је велика предност јер кад заврше не морају разбијати главу гдје ће и шта ће - рекао је Лугоња и додао да се надају да ће ове године уписати бар 20 ученика на занате.

Иностранство

Јово Лугоња је истакао да је већина његових бивших ученика посао нашла у иностранству, јер страни послодавци вапе за тесарима, зидарима, каменоресцима, армирачима.

- Дипломе наших ученика су признате у иностранству и већина чим матурира одлази у Словенију, Њемачку, Италију, Аустрију, гдје имају плате веће и од 2.000 евра. Посла има и у домаћим фирмама - навео је Лугоња. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана