Pozlaćene riječi banjalučkih đaka

Anita Janković
Pozlaćene riječi banjalučkih đaka

Banjaluka - Mladi debatanti Bojan Belenzada i Jovica Jović, učenici četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, osvojili su prvo mjesto na Internacionalnom debatnom takmičenju u Budvi, nadmašivši u govorništvu starije kolege, mahom studente.

Ovi momci u Crnu Goru su otišli kao državni prvaci da brane znanje, čast i ugled RS i BiH, ali i da predstave svoj grad i školu. Strast prema govoru, nadmetanju i odbrana teza na različite teme donijele su im tri pehara.

- Iako je takmičenje bilo koncipirano za studente, mi smo kao tim osvojili prvo mjesto. Kolega Bojan Belenzada dobio je pehar za drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a ja sam osvojio prvo mjesto u toj istoj konkurenciji - rekao je Jović.

Zaljubljenici u debate, Bojan i Jovica na takmičenju u Budvi stavove su ukrstili sa takmičarima iz Srbije i Crne Gore. Nadmetalo se 50 ekipa, a u finalu su Banjalučani debatovali protiv ekipe Crne Gore na temu otvorenih izbornih lista. 

- Teza izbornih lista je bila poznata, dok smo sve ostale teme dobijali na licu mjesta i imali 30 minuta da se pripremimo - rekao je Jović.

Dodao je da je dvije godine član debatnog kluba "Gorgije", te da ga je govorništvo odvelo u mnoge evropske zemlje. Strast prema govorništvu dijeli i Belenzada koji je već četiri godine član debatnog kluba "Gorgije".

- Društveno sam orijentisan i sviđa mi se politika, istorija, geografija i debata je polje gdje se mogu iskazati - rekao je Belenzada koji ističe da se pronašao u debatništvu.

- Poslije završetka Gimnazije planiram upisati pravo ili političke nauke - kazuje on.

Njihov trener, profesor srpskog jezika i književnosti Branka Kukić kaže da je ponosna na svoje učenike i ističe da je cijela škola prezadovoljna osvojenim peharima.

- Nagrada mnogo znači Gimnaziji. Nadamo se će ostvareni uspjesi rezultirati finansijskom podrškom kad su u pitanju odlasci na druga takmičenja jer smo do sada uglavnom sami plaćali putovanja - kaže Kukićeva.

Istakla je da je velika zainteresovanost đaka za debate, ali da nisu svi podjednako talentovani za govorništvo.

- Debata zahtijeva ozbiljan rad i mi u klubu obrađujemo različite teme, najviše one u vezi sa životom mladih. Trudimo se da nema tabu tema - priča Kukićeva.

Debatni klub "Gorgije"

Debatni klub banjalučke Gimnazije "Gorgije" postoji od 2012. godine i trenutno ima oko 30 aktivnih članova, a posljednje dvije godine državni su prvaci u govorništvu.

- Do sada smo išli na takmičenja u Češku, Rumuniju, Hrvatsku, Sloveniju, a nagrada iz Budve je najznačajnija. Debatni program u BiH vodi Centar za kulturu dijaloga pod rukovodstvom Sanje Vlaisavljević, a u BiH ima oko 40 klubova - kaže Branka Kukić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana