Позив Србима да пријаве права на своје некретнине у ФбиХ

Срна
Позив Србима да пријаве права на своје некретнине у ФбиХ

Београд - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Србе који живе у Србији, Републици Српској и трећим земљама, који имају некретнине на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/, да пријаве права на некретнине у земљишно-књижним канцеларијама надлежних општинских судова, одакле су родом и поријеклом.

Право да пријаве некретнине имају сви грађани чији су отац и мајка, дједови и баке, прадједови и прабаке или родбина /тетке, стричеви, сестре/ били власници некретнина на подручју ФБиХ /земља, шума, станови, куће, пословни простори, гараже/, саопштио је Линта.

У случају да се власници некретнина не јаве у року од 60 дана од објаве огласа, постоји опасност да надлежни суд укњижи као власника државу или појединце који своје право на некретнину доказују путем одржаја-државине /стварно држање некретнина у посједу 10 односно 20 година/ или путем лажних уговора о купопродаји.

Због тога је важно да стварни власници у року од 60 дана од објаве огласа пријаве своја права на некретнине у земљишно-књижној канцеларији надлежног суда подношењем захтјева и доказа о власништву /овјерена копија уговора о купопродаји, рјешења о насљеђивању и слично/.

Линта је истакао да су земљишне књиге урађене још у доба Аустро-Угарске, а велики дио имовине није преписан у земљишним књигама са оца на сина због високих такси.

Осим тога, стотине хиљада Срба је колонизовано или протјерано са подручја ФБиХ, а остали су власници некретнина.

Линта је нагласио да се у Републици Српској и ФБиХ спроводе пројекти регистрације некретнина који се односе на усклађивање података о некретнинама између катастра и земљишне књиге, односно замјена старих земљишних књига са новим катастром.

Општински судови посредством својих земљишнокњижних канцеларија објављују огласе у којима позивају власнике који имају некретнине у одређеним катастарским општинама да пријаве своја права на некретнине /земљиште, објекте/ у року од 60 дана, сматрајући да су сви упознати са процесом и да ће се јавити.

"Нажалост, многи власници нису обавијештени о потреби одазивања суду и потврди своје имовине", каже Линта.

Он је као примјер навео да је Земљишно-књижна канцеларија општинског суда у Бихаћу 30. октобра објавила оглас у којем позива грађане који имају некретнине у катастарским општинама Притока, Рипач и Краље /обухват по старом катастарском операту Рипач-Лохово, Притока, Краље, Муслић село, Папари, Бакшаиш и Голубић/ да пријаве своје некретнине најдаље до 9. јануара.

Мјесто Притока било је српско у цијелости, а Рипач у проценту већем од 30 одсто.

Посебно је, каже Линта, угрожено подручје западне Крајине у ФБиХ, гдје су Срби већински власници имовине.

Ријеч је о територијама општина Бихаћ, Дрвар, Петровац, Гламоч, Грахово, Сански Мост, Босанска Крупа, Кључ, Купрес, Ливно, Доњи Вакуф, Јајце и Бугојно, са више од 8.000 квадратних километара на којима је 1991. године живјело 120.000 Срба.

Постоји велика опасност да цијело ово подручје, као и друга подручја у ФБиХ, због необавијештености и неодазивања власника Срба, може промијенити власништво, преношењем власничких права са Срба на општине, кантоне, ФБиХ или појединце бошњачке и хрватске националности. /крај/вш/аљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана