Повучене каше од четири врсте житарица

Срна
Повучене каше од четири врсте житарица

Сарајево - Након проналаска трагова штетног тропанског алкалоида, "ДМ" маркети су из продаје повукли цијелу серију производа "Алнатура" каша од четири врсте житарица у паковању од 250 грама и роком трајања до 30. новембра 2015. године, како би се искључили могући здравствени ризици за дојенчад и бебе.

Купци се упозоравају да, уколико посједују овај производ, престану са његовом употребом, те моле да га врате у било коју "ДМ" продавницу за што ће добити поврат новца у пуном износу, саопштено је из "ДМ" маркета.

Тропански алкалоид је природан састојак који се налази у појединим биљкама и служи за одбрану од штеточина. Биљке са тропанским алкалоидом могу се пронаћи на пољопривредним површинама на којима се узгајају житарице. 

Приликом жетве њихове сјеменке могу бити покупљене заједно са житарицама и доспјети у намирнице. Ове сјеменке се након жетве сортирају и уклањају, али захваљујући модерним лабораторијским анализама у намирницама могу бити пронађени и њихови најмањи трагови.

Негативни учинци атропина огледају се у поремећају нервног система, као што су убрзан рад срца, сувоћа уста, опуштање глатке мускулатуре цријева, мокраћног тракта и жучне кесице.

Може доћи и до проширења и парализе зјеница, потешкоћа говора и гутања, немира, умора, главобоље, суве и топле коже, а код дјеце долази и до повишене температуре./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана