Повртари и воћари у мукама: Млади бјеже од мотике

nezavisne.com
Повртари и воћари у мукама: Млади бјеже од мотике

Бањалука - Воћари и повртари у РС страхују да неће на вријеме завршити сезонске послове јер, како тврде, нико неће у бербу воћа и сакупљање поврћа, за шта дневница износи 35-40 КМ плус храна, превоз и кафа.

Сезонске раднике је, сагласни су, све теже наћи, па су принуђени да у недостатку радне снаге сами засучу рукаве и раде по 12 сати, иако им на парцелама фали још доста вриједних руку.

“Радници су нам највећи проблем. Ево, ја сам спао на два радника и сви смо у годинама па се тако јадамо једни другима, а младе радне снаге нема, то ни говора”, каже Миле Поповић, цвјећар и пољопривредник из лијевчанских Горњих Карајзоваца.

Истиче да није у питању висина дневнице, јер многи напросто неће да раде, а често кукају како нема посла.

“Кад узмеш у обзир ту дневницу од 35 КМ, два оброка, два пута се попије кафа, одвозиш их, довозиш, није то онда само 35 КМ, али неће да раде и готово”, каже Поповић.

Његови познаници и комшије из Лијевча, како каже, такође су му се јадали како не могу наћи раднике, посебно произвођачи кромпира.

“Имаћемо сад сви проблем, сви се жале да фале сезонски радници, посебно ови што имају кромпир, ту највише фали, а и купус ће се сад сјећи и збиља ће бити проблема”, каже Поповић.

Ни у Семберији није боља ситуација, а Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника РС, каже да нико данас неће да узме мотику, косу, грабље, да сијече купус или купи кромпир.

“Кад круним кукурузе и пшеницу не могу наћи два човјека без обзира на то која је цијена. Даш му за два сата 20 КМ, а он неће више да ради, хоће он сат-два, али чим угрије сунце - неће”, каже Малетић за “Независне”.

Додаје да не могу сви радити у канцеларији, те наводи да се уз дневницу 30-35 КМ радницима понуди храна, ракија, кафа, пиво или сок, али радника нема јер ријетко ко хоће више од два-три дана да ради.

У Гламочу је почело вађење кромпира, али газде по раднике иду у Шипово и увијек им недостаје радне снаге, каже Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС.

Он наводи да су у Гламочу дневнице за вађење кромпира 35 КМ, а ради се од ујутро од седам до 18 часова.

 ”Јако је тешко наћи сезонце, ево овдје у Лијевчу тога нема, чујем ни у Семберији, а повртари се уздају у машине”, каже Мастало.

Ни воћарима не иде најбоље с радницима, а Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, каже да је тешко наћи радника јер обично дођу на један дан, а сутра их нема, јер им је “вруће и тешко”.

“Имаћемо проблем за бербу воћа, возимо раднике тридесетак километара, неки су на спавању и они су нам најсигурнији, али радника увијек недостаје”, каже Дојчиновић.

Врло мало је младих, а највише је то средња доб и пензионери и сви који имају веће засаде воћа, како каже, неће у оптималном року завршити због недостатка радника. Проблем их је, како каже, научити како да класирају воће, а чим науче оду и тако поново.

“Дневница за бербу је 35-40 КМ и храна, ради се девет негдје и 10 сати, а ту је и око два сата одмора, док се руча, попије кафа, пиће, поједе нешто слатко и тако”, каже Дојчиновић.

Истиче да ће воћари са засадом до два хектара моћи завршити послове, а они преко 10 хектара тешко, те ће за наредни период морати размишљати о увозу радне снаге.

Горан Т., Бањалучанин који је протеклих година радио као сезонац, каже да је ипак одлучио да ове године повремено одлази у Њемачку и ради неке послове те да му се то више исплати.

“Многи гледају да нађу посао у иностранству, размишљају како отићи, посебно млађи радници”, каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана