Povoljnim kreditom do kapitalnih investicija

A. J.R.
Povoljnim kreditom do kapitalnih investicija

Banjaluka - U cilju omogućavanja povoljnijeg ambijenta za kapitalne investicije u poljoprivredi, ali i sigurnog plasmana i ugovorenog otkupa domaćih proizvoda, poljoprivrednicima i prerađivačkim preduzećima u Srpskoj na raspolaganju će biti povoljni krediti sa kamatnom stopom do 3,3 odsto.

Naime, prijedlog izmjena Pravila o plasmanu novca po kreditnim linijama i zajmovima, koji je usvojila Vlada Srpske, omogućava dodatno smanjenje ukupne izlazne kamatne stope prema korisnicima kredita za kapitalne investicije u poljoprivredi sa kamatom od tri odsto, dok je za otkup domaćeg voća, povrća, žitarica, mesa i mlijeka predviđena kamata od 3,3 odsto.

Ove izmjene Vlada je usvojila nakon što je prihvatila informaciju resornog ministarstva kojom je predloženo smanjenje kamatnih stopa Investiciono-razvojne banke RS i poslovnih banaka radi poboljšanja ukupnih uslova finansiranja otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda, što je u interesu jačanja cjelokupne ekonomije Srpske.

- Umanjenja su dostupna u okviru postojećih kreditnih linija namijenjenih ovim kategorijama korisnika, a koje se realizuju posredstvom finansijskih posrednika - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Izmjene i dopune pravila pružaju mogućnost povoljnijem finansiranju otkupa primarne poljoprivredne proizvodnje i kapitalnih ulaganja u poljoprivredu i prerađivačku industriju, čime se doprinosi efikasnijem povezivanju primarne proizvodnje sa prehrambeno-prerađivačkim kapacitetima i prometnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana