Повлаче мусли из продаје

Повлаче мусли из продаје 25.09.2018 11:57 | Срна

Сарајево - “ДМ дрогерије маркет”, ради предострожности, из продаје повлачи производ “ДМ био палео мусли” у паковању од 500 грама, с роком трајања до 30. маја 2019. године.

Разлог повлачења је присуство тропанских алкалоида, природних, биљних саставних материја које се најчешће могу пронаћи у корову, а чије присуство је у овом производу утврђено приликом интерне контроле. С обзиром на то да се у органској пољопривреди не користе хербициди приликом узгоја житарица, није могуће стоодстотно искључити појаву корова, те тако и ових материја, појаснили су из ДМ-а.

- Редовном темељном контролом површине за узгој и превентивним мјерама минимализујемо ризике. Тренутно смо у комуникацији с нашим партнерима произвођачима да бисмо сазнали како је, упркос безбједносним мјерама, могло доћи до контаминације - наводи се у саопштењу.

Присуство тропанских алкалоида у храни, посебно у житарицама и производима добијеним од житарица, није страно. Ипак, њихов ниво не смије одступати од Европске регулативе о максимално допуштеној граници, јер могу изазвати блаже здравствене потешкоће попут проблема са видом, проширених зјеница, осушености усне дупље или умора. Из ДМ-а поручују купцима да не конзумирају “ДМ био палео мусли” у паковању од 500 грама, с роком трајања до 30. маја 2019. године, те да га неотвореног или отвореног врате у најближу ДМ продавницу, гдје ће им бити надокнађен плаћени износ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица