Повишена температура и главобоље напунили амбуланте у Бањалуци

М. В.
Повишена температура и главобоље напунили амбуланте у Бањалуци

Бањалука - Повишена температура, малаксалост, главобоља, болови у стомаку те болови у мишићима и зглобовима најчешћи су симптоми респираторних инфекција због којих су многи грађани ових дана затражили помоћ љекара.

- У амбулантама породичне медицине Дома здравља повећан је број пацијената који се јављају због респираторних инфекција - навела је начелник Службе породичне медицине Косана Станетић.

Према њеним ријечима, број обољелих је у складу са годишњим добом, када је уобичајено већи број ових инфекција. Она је напоменула да, осим дјеце, често оболијевају и одрасли, а инфекције се брже преносе у затвореним просторијама гдје борави више особа.

Станетићева је савјетовала пацијентима који осјећају симптоме респираторних инфекција да се јаве породичном љекару, како би добили дијагнозу и одговарајућу терапију.

- Институт за јавно здравље РС у Службу породичне медицине доставио је у октобру бесплатне вакцине за пацијенте, које су равномјерно распоређене свим амбулантама породичне медицине - истакла је Станетићева.

Љекари су напоменули да хронични болесници морају редовно узимати прописану терапију, те ако осјете неке потешкоће да одмах дођу у амбуланту. Наглашавају да правилан унос хране игра значајну улогу, па је неопходно конзумирати довољно воћа и поврћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана