Povećanje akciza važan elemenat reformske agende

Srna
Povećanje akciza važan elemenat reformske agende

Banjaluka - Predloženo povećanje akciza na gorivo važan je elemenat reformske agende, a koja je bitan dio evropskog puta BiH, poručeno je iz Delegacije EU u BiH.

Portparol Delegacije EU Jamila Milović Halilović rekla je da su prihodi od predloženih akciza namijenjeni direktno za puteve i auto-puteve, kako bis e obezbijedila potrebna modernizacija kompletne transportne infrastrukture, te bezbjedniji, brži i pouzdaniji auto-putevi.


Ona je istakla da su takve mjere ključne i za promociju ekonomskog rasta BiH, a da će povećani prihodi iz prikupljenih sredstava omogućiti i zaduživanje kod Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i drugih međunarodnih institucija, piše "Euroblic".

Jedna od posljedica neusvajanja ove mjere naredne sedmice bilo bi i kašnjenje u MMF-ovoj reviziji aranžmana, inicijalno planiranoj krajem aprila, što će zahtijevati nove pregovore o određenim aspektima aranžmana.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici zakazanoj za srijedu, 5. april, trebalo bi da se izjasni o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om - prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda po hitnom postupku, te zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Izmjenama zakona o akcizama povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana