Потрошачи у РС се жале на све

nezavisne.com
Потрошачи у РС се жале на све

Бањалука, Приједор - Права потрошача, иако законски добро заштићена, још су угрожена, што због несавјесног пословања трговаца и пружалаца услуга, што због незнања потрошача, кажу у удружењима потрошача РС.

Додају да се само мали број грађана позива на Закон о заштити права потрошача те да има много несавјесних произвођача и продаваца, који због борбе за тржиште не поштују ова права.

“Права потрошача се тичу свих, јер су сви грађани уједно и потрошачи. Треба радити на едукацији потрошача, као и на изради правилника којима би се боље објаснило која су то све потрошачка права као и шта чинити када се та права прекрше”, истичу у овим удружењима.

У Тржишној инпекцији РС кажу да су прошле године извшили 217 контрола по рекламацијама потрошача, од чега је 109 рекламација уважено и ријешено на лицу мјеста.

“У 41 случају рекламације су ријешене након наложених управних мјера, а два поступка су још у току. У неколико случајева потрошачи су одустали од рекламације, а у  58 контрола утврђено је да рекламације потрошача нису биле оправдане”, рекли су у Инспекторату РС.

Наводе да се грађани највише жале да рекламације не прихватају трговци за техничке производе, одјећу, обућу, те комуналне услуге.

Муриса Марић, извршни директор Удружења грађана ДОН из Приједора, рекла је да су грађани боље упућени у своја потрошачка права ако живе у мјестима у којима постоје удружења потрошача, те да треба правити разлику између рекламација на рад јавних предузећа и производа.

“Иако у РС послује десетак удружења потрошача, постоје мјеста која нису покривена. Наше удружење у Приједору готово седмично учествује у комисијама у јавним предузећима и то се показало као добра пракса”, истиче Марићева.

Додаје да је нешто друкчија ситуација када се људи жале на купљене производе, јер је тада спектар рекламација доста шири.

“Тада је проблематика различита, јер се потрошачи жале на све - од игле до локомотиве. Код нас је међу посљедњим случај рекламације једног парфема, али има и рекламација аутомобила”, навела је Марићева.

Истиче да, иако се Законом о правима потрошача јасно прописују права потрошача, проблем још представља несавјесно поступање пружалаца услуга и трговаца.

“Трговци уз рекламацију често неће да понуде све законске могућности, већ најчешће упућују купца да, на примјер, однесе робу на сервис. Законом је јасно одређено да потрошач има право да бира да ли ће производ поправити, да ли ће га замијенити у периоду од 24 мјесеца за нови производ или ће тражити поврат новца”, објаснила је Марићева.

Додатни проблем, према њеним ријечима, представља рекламација обуће, јер у БиХ не постоји овлаштена лабораторија за испитивање квалитета ципела.

У Тржишној инспекцији РС истичу да је први корак ка заштити потрошачких права да потрошач приликом куповине обавезно узме рачун.

“Посједовање рачуна је једини начин да потрошачи остваре заштиту својих основних потрошачких права у случају недостатка на производу и његове рекламације”, казали су у Тржишној инспекцији РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана